Znovuzavedení krizového ošetřovného a příspěvku při nařízené karanténě

Senát schválil návrh na opětovné zavedení krizového ošetřovného a mimořádného příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě, tzv. izolačku.

Nárok na krizové ošetřovné vzniká rodičům po celou dobu uzavření školy nebo třídy, případně i při nařízení individuální karantény dítěti. Ošetřovné bude činit 80 % redukovaného denního vyměřovacího základu a minimální denní výše činí 400 Kč na den při plném úvazku. Ošetřovné lze nárokovat u dětí mladších 10 let.

Nově dochází také k rozšíření okruhu osob, které budou mít nárok na ošetřovné, a to o nemocensky pojištěné zaměstnance, kteří jsou k dítěti v příbuzenském vztahu v přímé či vedlejší linii tj. např. prarodiče, sourozenci, strýc/teta. V péči o dítě se mohou střídat, nikoliv však v rámci jednoho dne. Podporu bude možné čerpat zpětně od začátku listopadu, potvrzení školy bude nahrazeno čestným prohlášením.

Příspěvek při nařízené karanténě, tzv. „izolačka“ bude příslušet zaměstnanci za každý kalendářní den ve výši až 370 Kč nad rámec běžné nemocenské. Týká se i zaměstnanců s oběma typy dohod, jsou-li z nich nemocensky pojištěni. Příspěvek bude možné čerpat zpětně od 30. listopadu, a to pro nově nařízené karantény či izolace po 30. listopadu

Zaměstnavatel si tento příspěvek k nemocenské odečte od povinného odvodu pojistného. Není tak nutné žádat o refundaci a může tak učinit do tří kalendářních měsíců od ukončení karantény zaměstnance.

Návrh ještě musí podepsat prezident republiky. Více se dočtete v tiskové zprávě ministerstva práce a sociálních věcí (Příspěvek při nařízené karanténě a Krizové ošetřovné).

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo na Váš klientský tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Michaela Felcmanová
Petra Vyšatová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services