Informace k aplikaci zvláštního ustanovení k uplatnění daňové ztráty

Generální finanční ředitelství („GFŘ“) vydalo Informaci k aplikaci zvláštního ustanovení § 38zh zákona o dani z příjmů („ZDP“) týkající se uplatnění daňové ztráty jako položky odčitatelné od základu daně. Úplné znění informace naleznete ZDE.

Ustanovení § 38zh bylo do ZDP přidáno s účinností od 1. 7. 2020. Toto ustanovení zavádí fikci data podání dodatečného daňového přiznání, ve kterém poplatník uplatňuje daňovou ztrátu jako položku odčitatelnou od základu daně v případě, kdy je dodatečné přiznání podáno ještě před pravomocným vyměřením této ztráty. Jde převážně o situace, kdy poplatník podává daňové přiznání, na jehož základě vzniká daňová ztráta, a současně chce ihned tuto daňovou ztrátu uplatnit v některém jiném zdaňovacím období prostřednictvím dodatečného daňového přiznání. Jelikož ale daňová ztráta může být uplatněna jako odčitatelná položka pouze, je-li pravomocně vyměřena, bez ustanovení § 38zh by musel poplatník čekat na pravomocné vyměření a až následně podat dodatečné přiznání. Fikce dle uvedeného ustanovení posouvá datum podání tohoto daňového přiznání a zároveň i okamžik zjištění důvodů pro jeho podání, až na okamžik pravomocného stanovení daňové ztráty. Původní datum, které poplatník uvede na formuláři, a z něj odvozená lhůta pro podání tak budou v důsledku aplikace fikce nahrazeny.

Uvedené ustanovení je možné použít na daňovou ztrátu stanovenou za zdaňovací období, která skončila od 30. června 2020 nebo později, a to bez ohledu na to, kdy tato zdaňovací období začala.

Ustanovení § 38zh poplatníkům poskytuje praktický nástroj, kterým mohou eliminovat riziko nedodržení lhůty pro podání dodatečného daňového přiznání se zpětně uplatněnou daňovou ztrátou.

Zároveň ale toto ustanovení rozšiřuje množinu nepřípustných podání o další dodatečná daňová přiznání za stejné období (typicky na základě jiných a později zjištěných skutečností), která by byla případně podána v období mezi skutečným dnem podání prvního dodatečného přiznání a dnem předcházejícím dni podání stanoveném fikcí. V tomto období nelze podat ani opravné přiznání k prvnímu dodatečnému daňovému přiznání.

Pro úplnost GFŘ uvádí, že poplatníci nejsou povinni fikci dle ustanovení § 38zh využít, resp. nemají povinnost podat dodatečné daňové přiznání s uplatněním daňové ztráty současně s daňovým přiznáním, ve kterém je daňová ztráta tvrzena.

V případě dotazů kontaktujte autorky článku nebo váš EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Ivana Malá

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services