Daňové střípky z EU

Průběžně vás informujeme o daňových tématech a iniciativách diskutovaných na úrovni EU (a nejen tam).

Z poslední doby nás zaujaly následující střípky.

  • Evropská komise (EK) čerstvě publikovala dokument "Tentative agenda for forthcoming Commission meeting" indikující načasování představení vybraných daňových iniciativ – zaujaly nás následující:
    • Iniciativa boje proti užívání tzv. shell entities a dále rovněž Návrh implementace pilíře 2 globální daňové reformy – představení se očekává 22. 12. 2021
    • DEBRA – Debt Equity Bias Reduction Allowance - představení se očekává 13. 4. 2022
    • Balíček z oblasti nepřímých daní – revize zdanění tabákových výrobků a revize v oblasti cel - představení se očekává 18. 5. 2022
    • Návrh implementace pilíře 1 globální daňové reformy – představení se očekává 27. 7. 2022
  •  Ministerstvo financí (MF) čerstvě publikovalo tiskovou zprávu ohledně toho, že Francie, ČR a Švédsko - jakožto nadcházející předsednické země - formulují společnou agendu působení Rady EU. Mezi prioritami z oblasti daní tisková zpráva zmiňuje následující:
    • U novely směrnice o zdanění energií MF obecně souhlasí s klasifikací minimálních sazeb spotřebních daní dle míry negativního dopadu na životní prostředí, budou-li přijaty adekvátní kompenzační mechanismy a minimalizovány negativní sociální dopady balíčku na zranitelné domácnosti. MF podporuje také odstranění nesystémových výjimek v oblasti spotřebních daní tak, aby lépe reflektovaly negativní externality. Příkladně se jedná o zrušení osvobození benzínu od daně u letecké a lodní dopravy.
    • Tématem předsednického tria bude také zjednodušení a modernizace pravidel DPH, která by měla být lépe přizpůsobena digitálním technologiím a reflektovat i současnou energetickou krizi.
    • V daňové oblasti chce trio rozvíjet spravedlivý a jednoduchý systém zdanění v souladu s celosvětově dohodnutými standardy a rušení nesystémových a neoprávněných daňových výjimek. Souběžně s tím chce program tria efektivně bojovat proti daňovým únikům a daňovým podvodům.

Tak se nechme překvapit. Tyto a další daňové iniciativy budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Lucie Říhová

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services