Rozsudek NSS k uplatnění DPH u řetězových transakcí

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti AREX CZ, a.s. (AREX) (rozsudek NSS ZDE) proti rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích (KS) (rozsudek KS ZDE), kterým KS zamítl žalobu společnosti AREX proti rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství (OFŘ) v kauze řetězových dodávek pohonných hmot (PHM).

O případu AREX jsme Vás informovali již dříve ZDE. Spor se týkal vyjasnění kritérií pro přiřazení jediné přepravy ke konkrétní dodávce v rámci řetězce dodávek (tj. která z transakcí se jako jediná osvobodí a u kterých se naopak uplatní DPH).

NSS uzavřel, že AREX od počátku přepravy, kterou organizoval, prováděl a hradil, ovlivňoval osud PHM. Rozhodoval o tom, kdy, odkud, jak a kam budou přepraveny. AREX s PHM fakticky nakládal jako jejich vlastník. Výčet okolností ve svém souhrnu dle NSS svědčí, že AREX nabyl právo disponovat s PHM jako vlastník v Rakousku. NSS zdůraznil, že závěr je odrazem komplexního posouzení okolností případu ve smyslu judikatury NSS i Soudního dvora EU, nikoli přílišným akcentováním samotného kritéria organizace přepravy.

Lze očekávat, že v obdobném duchu budou rozhodnuty také další případy s podobným skutkovým stavem, které se nalézají v různých fázích soudního řízení - např. 10 Afs 112/2021-79 (VHS – ROPA plus, spol. s r.o.), 2 Afs 138/2021 (JP servis-OIL s.r.o.), 5 Afs 103/2021 (PAUL’S BOHEMIA TRADING, s.r.o.).

Výše uvedené závěry NSS jsou zásadní pro jakékoli rozhodování o strukturování řetězových transakcí z pohledu DPH.

V případě dotazů kontaktujte autorku článku nebo EY klientský tým, se kterým spolupracujete.

Autorka:

Ivana Krylová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services