Implementace GloBE pravidel pilíře 2 z pera EU

O diskusích ohledně revolučních změn mezinárodního zdanění probíhajících ať už na půdě OECD, tak na úrovni EU vás průběžně informujeme.

Jak jsme vás již informovali, 1. července vydalo 130 jurisdikcí (včetně České republiky) pod hlavičkou OECD společné prohlášení, ve kterém se přihlásily k principům dvoupilířové reformy mezinárodního zdanění. Prohlášení indikovalo ambici dotažení detailních technických parametrů do října tohoto roku.

Následně pak 8. října 136 jurisdikcí (ze 140 členů inkluzivního rámce OECD/G20 pro BEPS) – včetně České republiky - se připojilo k prohlášení o dvoupilířovém řešení v rámci uchopení daňových výzev vyplývajících z digitalizace ekonomiky (více ZDE). Prohlášení aktualizuje a finalizuje červencovou politickou dohodu o zásadní reformě mezinárodních daňových pravidel. Ambicí je náběh nových pravidel již v roce 2023.

Přehled hlavních parametrů tohoto dvoupilířového přístupu jsme vám přinesli ZDE.

OECD v této souvislosti před Vánoci vydala modelová pravidla týkající se hlavních konstrukčních prvků tzv. GloBE pravidel v rámci pilíře 2 – naše prvotní postřehy v této souvislosti jsme vám přinesli ZDE.

Jen několik dní po OECD publikovala Evropská komise návrh směrnice, jejímž prostřednictvím by mělo dojít k implementaci těchto nových pravidel v rámci EU (blíže ZDE).

Na první čtení nás zaujaly zejména následující dva aspekty z návrhu Evropské komise:

  • Komise navrhuje, aby se členský stát mohl rozhodnout uplatňovat domácí top-up daň na entity, které se nacházejí na jeho území. Tato volba by umožnila, aby se doplňková daň uplatnila v jurisdikci, v níž došlo k nízkému zdanění, namísto výběru veškeré dodatečné daně na úrovni konečné mateřské entity (nebo jiných entit skupiny prostřednictvím UTPR - Undertaxed Payments Rule).
  • Členský stát, v němž se nachází entita, která uplatňuje IIR (Income Inclusion Rule), což je obvykle jurisdikce konečné mateřské entity, by měl zajistit účinné zdanění na minimální dohodnuté úrovni nejen zahraničních dceřiných entit, ale také všech skupinových entit, které jsou rezidenty tohoto členského státu.

Tuto iniciativu budeme nadále monitorovat.

Tuto významnou iniciativu a další témata z oblasti mezinárodního zdanění budeme podrobně diskutovat na našem plánovaném lednovém semináři „Mezinárodní daňový update – globální reforma mezinárodního zdanění“ (blíže ZDE).

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services