Testování zaměstnanců na COVID - dvakrát týdně a pro všechny

V souvislosti se šířením varianty koronaviru omikron vláda schválila dne 5. ledna 2022 změny v povinném testování zaměstnanců. Povinnost zaměstnavatelů provádět pravidelné testování zaměstnanců přítomných na pracovišti na COVID-19 bude rozšířena.

Kdy bude pravidelné testování zahájeno a jak často bude probíhat?

Změny v testování zaměstnanců budou účinné od 17. ledna 2022. Všichni zaměstnavatelé na území České republiky budou na jeho základě povinni nadále provádět pravidelné testování zaměstnanců na COVID-19. Testování bude probíhat prostřednictvím rychlého antigenního testu určeného pro samotestování provedeného na pracovišti dvakrát týdně tak, že následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování.

V případě, že zaměstnanec nebude v den termínu testování přítomen na pracovišti zaměstnavatele, podstoupí pravidelné testování v den svého příchodu na pracoviště.

Koho se testování týká?

Pravidelnému testování se podle nových pravidel budou muset na výzvu zaměstnavatele podrobit všichni zaměstnanci. Vztáhne se tedy nově i na zaměstnance očkované i na ty, kteří COVID-19 v posledních 180 dnech prodělali. Povinné testování platí ve stejném rozsahu také pro členy orgánů právnických osob a pro osoby samostatně výdělečně činné, pokud se při své činnosti setkávají se třetími osobami.

Výjimka z testování bude nadále platit pro zaměstnance, kteří se na svém pracovišti nesetkávají se třetími osobami nebo kteří nevykonávají práci na pracovišti, ale například z domova. Rovněž zaměstnanci, kteří absolvovali test ve zdravotnickém zařízení - PCR test v předchozích 72 hodinách nebo antigenní test v předchozích 24 hodinách - na pracovišti další testování absolvovat nemusí.

Jaká bude administrativa a kdo ponese náklady?

Zaměstnavatelé jsou povinni vést evidenci provedených testů a uchovávat ji po dobu 90 dnů. Oproti aktuálním požadavkům se rozsah evidence podstatně rozšíří, když bude muset obsahovat:

  • datum testování;
  • jméno, příjmení, datum narození, číslo pojištěnce a název zdravotní pojišťovny testovaných osob;
  • výsledky testů.

Nově bude navíc zaměstnavatel povinen v případě pozitivního výsledku zaslat místně příslušné hygienické stanici seznam pozitivně testovaných osob s výše uvedenými údaji a jejich kontaktním telefonním číslem, a to nejpozději následující den po testování formou elektronického hlášení.

Z povinnosti zajistit testování plyne i povinnost zaměstnavatelů hradit náklady na něj. Následně si budou zaměstnavatelé moci požádat o příspěvek do výše 60 Kč za každý test provedený na základě nařízení. Žádosti by se měly podávat přes portál https://www.samotesty-covid.cz/. Zde by mělo být od 17. ledna 2022 možné požádat i o zpětnou úhradu za testy provedené dle mimořádných opatření účinných od 29. listopadu 2021 dosud.

Jak postupovat v případě, že zaměstnanec odmítne testování?

Odmítne-li zaměstnanec testování podstoupit, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost bez zbytečného odkladu ohlásit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví (hygienické stanici).

Odmítající zaměstnanec může zůstat na pracovišti, ale je povinen nosit respirátor po celou dobu své přítomnosti na pracovišti, dodržovat od ostatních osob rozestup alespoň 1,5 metru (pokud je to vzhledem k povaze práce možné) a stravovat se odděleně od ostatních osob. Zaměstnavatel je povinen zajistit organizační opatřením omezení setkávání tohoto zaměstnance s ostatními osobami na nezbytnou míru.

Jak postupovat v případě pozitivního výsledku testování?

V případě, že výsledek testu bude pozitivní, dotčený zaměstnanec je povinen okamžitě informovat zaměstnavatele o své nepřítomnosti, opustit pracoviště a absolvovat pětidenní karanténu. První den po návratu musí být opět na pracovišti otestován.

Potvrzující PCR testy tedy nově nemají být nutné; pokud jej však zaměstnanec absolvuje a výsledek bude negativní, karanténa mu bude ukončena.

Za dobu karantény zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci náhradu mzdy při dočasné pracovní neschopnosti a mimořádný příspěvek při karanténě nebo izolaci.

Očekávaný vývoj

Výše popsaná pravidla mají platit po dobu přibližně 2 až 3 týdnů. V závislosti na stavu šíření koronaviru je vláda plánuje následně přehodnotit.

Další vývoj nejen povinného testování zaměstnanců sledujeme a budeme Vás o něm informovat. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Barbora Suchá

Kateřina Suchanová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services