DPH u cen podle zákona o oceňování majetku v odpovědích MF

Ministerstvo financí („MF“) zveřejnilo dokument „Odpovědi na často kladené otázky k DPH při určování cen a hodnot dle zákona o oceňování majetku“ ZDE. Jak název napovídá, cílem je objasnit, zda je třeba při oceňování majetku zohlednit DPH.

MF uvádí, že při stanovení ceny obvyklé nebo tržní hodnoty je na rozhodnutí znalce, zda budou do porovnání cen pro účely ocenění zahrnuty ceny s DPH, či bez. Vždy však musí být dodržena zásada porovnatelnosti – aby částky bez daně nebyly porovnávány s částkami s daní. Samotný zákon o oceňování DPH nijak neřeší.

Naopak při oceňování nemovitostí dle oceňovací vyhlášky[1] je třeba cenu zjištěnou (určenou jakýmkoliv způsobem) považovat za cenu nezahrnující DPH, neboť tato cena se určuje i pro jiné účely než jenom prodej nemovitosti. Obdobně je třeba považovat i základní ceny v oceňovací vyhlášce, cenu věcného břemene a paušální částku 10.000 Kč za ceny bez DPH[2].

Materiál poskytuje praktický návod pro určování cen majetku a oceňování nemovitostí, nepokrývá však problematiku, zda převod majetku či nemovitostí má být zdaněn či osvobozen od DPH. Doporučujeme tuto otázku řešit samostatně.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo na Váš klientský tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Hana Slavíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services