Informace GFŘ ohledně zvláštního způsobu zveřejňování účetní závěrky

V tomto krátkém alertu bychom vás chtěli upozornit na novou informaci Generálního finančního ředitelství („GFŘ“) ohledně zvláštního způsobu zveřejňování účetní závěrky do sbírky listin veřejného rejstříku („Informace“).

Novelou zákona o účetnictví (prostřednictvím zákona č. 609/2020 Sb.) je nově umožněno vybraným účetním jednotkám předat účetní závěrku do sbírky listin veřejného rejstříku prostřednictvím podání u příslušného správce daně z příjmů.

Deklarovaným kýženým přínosem této úpravy je přispět ke snížení administrativní zátěže a odstranění duplicity při odevzdávání stejných formulářů vícero orgánům veřejné moci.

Právě vydaná Informace stručně shrnuje hlavní parametry této nové možnosti – naše stručné vybrané postřehy:

  • Využití tohoto způsobu předání účetní závěrky je realizováno formou přílohy k formuláři daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob platného pro zdaňovací období započatá v roce 2021, konkrétně pak tiskopisem Přílohy k položce 11 I. oddílu daňového přiznání s označením 25 5404/I MFin 5404/I – vzor č. 1 „Žádost o předání účetní závěrky do sbírky listin veřejného rejstříku“.
  • K tomuto úkonu v souvislosti s účetní závěrkou není potřeba udělit speciální plnou moc, postačuje plná moc zahrnující rozsah pro podání daňového přiznání (dodatečného daňového přiznání) k dani z příjmů.
  • Obligatorním požadavkem pro vyřízení žádosti o předání účetní závěrky do sbírky listin je elektronická forma podání daňového přiznání včetně všech jeho příloh, a to ve formátu, struktuře a za podmínek zveřejněných podle daňového řádu správcem daně z příjmů.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services