Nástrahy přesunu majetku do zahraničí

Řekli jsme si, že se s vámi čas od času podělíme o praktické postřehy z naší praxe. Může se jednat jak o daňové aspekty drobnějšího charakteru, ale někdy třeba také nadneseme téma, které při přehlédnutí může být opravdový daňový „zabiják“.

V tomto krátkém alertu se s vámi podělíme o postřeh týkající se přesunu majetku do zahraničí. Jednou z mnoha věcí, na kterou v této souvislosti není radno zapomenout, je ověřit si, jaká se aplikuje metoda zamezení dvojímu zdanění u jurisdikce, do které majetek přesouvám a kde mi případně vzniká stálá provozovna (či ji tam již mám). Zejména u jurisdikcí, u kterých se pro daný příjem aplikuje metoda vynětí, je na místě opatrnost. Vedle komplexity související s účetnictvím a přiřazování nákladů vyňatým příjmům se rovněž může uplatnit institut tzv. exit tax (blíže §23g zákona o daních z příjmů). Obdobně je tento aspekt nutno mít na paměti i v případě nerezidentních společností, které přesouvají majetek mezi českou stálou provozovnou a zahraničím.

Pro pořádek bychom pouze chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek

Ladislava Zamazalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services