Pokuta za nesprávné parkování vybíraná soukromým subjektem podléhá DPH

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) zveřejnil zajímavý rozsudek ve věci C-90/20 Apcoa Parking Danmark A/S. Soud se zabýval zdaněním tzv. kontrolních poplatků, což by se dalo do češtiny srozumitelněji přeložit jako pokuta. Sporem bylo, zda poplatky/pokuty vybírané soukromou společností Apcoa od řidičů aut za porušení pravidel parkování podléhají DPH či nikoliv. Příkladem lze uvést pokutu za parkování na místě vyhrazeném pro invalidy nebo překročení doby parkování.

SDEU dospěl k závěru, že pro účely DPH jsou tyto pokuty úplatou za službu a podléhají dani. Skutečnost, že dle dánského práva se jedná o sankce, není dle SDEU rozhodná. Zaplacené parkovné a všechny pokuty za nedodržení podmínek parkování představují skutečnou protihodnotu za poskytnutou službu parkování. Jednoduše řečeno pokuta není trest za nesplnění povinností, ale úplatou za benefit v podobě delšího parkování či možnosti parkovat na vyhrazeném místě. SDEU mimo jiné podotknul, že tyto pokuty tvořily 35 % obratu a pro společnost představují pravidelné příjmy. 

Jde o další ze série rozsudků SDEU, který potvrzuje, že kvalifikace platby jako sankce v národním právu (smluvní pokuta, odstupné, náhrada škody) automaticky neznamená, že se nemusí uplatnit DPH. Je třeba posuzovat konkrétní znaky transakce ve světle evropského práva. V praxi je tato oblast obtížně uchopitelná a přináší rizika pro obě strany transakce. Jsou-li částky materiální, doporučujeme zvážit režim DPH již při podpisu smlouvy a vyjasnit, zda částka DPH zahrnuje či nikoliv.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Veronika Hacmacová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services