Pozor na oznámení o osvobozených příjmech

S nadcházejícím termínem pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob se blíží také termín pro podání oznámení o osvobozených příjmech.

Oznámení o osvobozených příjmech je povinna podat fyzická osoba, která obdrží příjem osvobozený od daně z příjmů fyzických osob vyšší než 5 000 000 Kč. Pro určení, zda bylo této hranice dosaženo se každý příjem posuzuje samostatně.

Toto oznámení je povinna podat na příslušný finanční úřad do konce lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob, tj. v případě zdaňovacího období roku 2021 do 1. dubna 2022, případně pak do 2. května 2022 (je-li přiznání podáváno elektronicky), nebo 1. července 2022 (je-li přiznání podáváno daňovým poradcem).

Oznámení musí obsahovat následující náležitosti:

  • výši příjmu,
  • popis okolností nabytí příjmu a
  • datum, kdy příjem vznikl.

K podání oznámení lze použít nepovinný tiskopis zveřejněný na webových stránkách 5252_2.indd (financnisprava.cz).

V případě nepodání oznámení o osvobozených příjmech vzniká poplatníkovi povinnost uhradit pokutu ve výši až 15 % z částky neoznámeného příjmu. Výše pokuty závisí na okolnostech podání, například zda bylo podáno později nebo nebylo podáno vůbec.

Jak upozorňuje Generální finanční ředitelství, tato povinnost se může také týkat poplatníků, kteří byli v červnu 2021 zasaženi tornádem. Těmto poplatníkům mohly plynout osvobozené příjmy, a to například v podobě příspěvku z veřejné sbírky či daru, dotací z veřejného rozpočtu či plnění z pojištění majetku.

Pro další informace prosím kontaktujte autory článku nebo svůj EY klientským tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Michaela Felcmanová

Nikola Kafková

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services