ČSSZ digitalizuje komunikaci s OSVČ

Česká správa sociálního zabezpečení spustila dne 26. ledna 2022 novou online službu pro OSVČ „Informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění“.

ČSSZ zveřejnila informaci o této nové online službě ZDE.

Na ePortálu ČSSZ jsou od tohoto data k dispozici informace o zaplacených zálohách na pojistné na důchodové pojištění OSVČ. ČSSZ zároveň již nebude rozesílat tzv. inventury pohledávek. Informace o zaplacených zálohách na pojistné budou přístupné pouze na základě přihlášení do ePortálu ČSSZ.

Na ePortálu ČSSZ budou mít OSVČ k dispozici:

  • Informace o zaplacených zálohách na pojistné za jednotlivé kalendářní měsíce s uvedením výše předpisu záloh na pojistné aktuálního a předcházejícího kalendářního roku,
  • Informace o povinnosti platit zálohy na pojistné za jednotlivé kalendářní měsíce, případně informaci, že povinnost k platbě zálohy nevznikla,
  • Přehled všech plateb uhrazených v aktuálním a předchozím kalendářním roce (dřívější roky nebudou v přehledu přístupné).

Informace budou ze strany ČSSZ aktualizovány jednou měsíčně, a to po uplynutí kalendářního měsíce.

Dále ePortál ČSSZ umožní přímý přechod do interaktivního formuláře „Přehledu o příjmech a výdajích za předchozí kalendářní rok“, který se automaticky předvyplní základními údaji, které ČSSZ o dané OSVČ eviduje.

Do ePortálu ČSSZ je možné se přihlásit přes Identitu občana nebo datovou schránku. Má-li OSVČ daňového poradce, může jej zplnomocnit ke svému zastupování i v rámci komunikace přes ePortál ČSSZ. Zajištění přístupu do ePortálu ČSSZ je tak nyní pro OSVČ klíčové, neboť jiný způsob zjištění stavu plateb záloh již ČSSZ nenabízí.

Pro další informace prosím kontaktujte autory článku nebo svůj EY klientským tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Jarmila Kozáková
Nikola Kafková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services