Pohled španělského správce daně na vznik stálé provozovny při práci z domova

Rozsáhlé využívání (přeshraničního) homeoffice v pandemické době vyvolalo intenzivní diskuse na téma vzniku stálé provozovny. Bližší informace k práci z domova ze zahraničí z pohledu daní nebo dopadů v oblasti sociálního a zdravotního pojištění jsme uváděli v našem článku Práce z domova ze zahraničí – možné důsledky v oblasti daní, sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění.

Španělské generální daňové ředitelství (GDŘ) nedávno vydalo první rozhodnutí, které v souladu se standardy OECD (o aktualizované metodice jsme Vás informovali zde - OECD aktualizovaná metodika k dopadu Covid-19 na smlouvy o zamezení dvojímu zdanění) poskytuje určité vodítko k posouzení vzniku stálé provozovny nejen během lockdownu, ale také po ukončení opatření týkajících se zákazu cestování.

V tomto (zatím nezveřejněném) rozhodnutí GDŘ uzavřelo, že během pandemie COVID-19 jednotlivci, kteří zůstávají doma a pracují na dálku, tak činí v důsledku mimořádné události, nikoli na základě požadavku podniku. Taková činnost postrádá dostatečnou míru trvalosti nebo kontinuity a neměla by tak vést ke vzniku stálé provozovny.

Pokud zaměstnanec nadále pracuje z domova i po skončení omezujících opatření a zákazu cestování, GDŘ testuje, zda má místo, kde je činnost společnosti vykonávána, určitý stupeň stálosti a zda je dané společnosti k dispozici. V daném případě souhlasilo s neexistencí stálé provozovny zejména z těchto důvodů:

  • činnost, kterou zaměstnanec dříve (ve Velké Británii) vykonával, se v důsledku jeho přesunu do Španělska nezměnila;
  • stěhování do Španělska bylo čistě osobním rozhodnutím zaměstnance a britský zaměstnavatel po zaměstnanci nechtěl a ani nevyžadoval, aby se přestěhoval do Španělska z konkrétního obchodního důvodu;
  • britská společnost nenesla žádné náklady způsobené pobytem zaměstnance ve Španělsku;
  • britská společnost má kancelář ve Velké Británií, kterou mohl zaměstnanec nadále využívat k vykonávaní své každodenní práce, aniž by musel být ve Španělsku.

Výše uvedené může být užitečné pro argumentaci i v jiných jurisdikcích, byť bude samozřejmě vždy záležet na postoji lokální daňové správy.

Více informací k rozhodnutí naleznete v článku EY global Spain’s Tax Authority issues ruling on remote workers and permanent establishments during and after COVID-19 restrictions.

Pár praktických tipů navíc při určení, zda se jedná o stálou provozovnu nebo nikoliv jsme shrnuli v našem článku Praktické tipy při zkoumání stálých provozoven.

V případě dotazů kontaktujte autorku článku nebo váš EY klientským tým, se kterým spolupracujete.

Autorka:

Lucie Říhová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services