Příběhy z praxe – pozor na CFC pravidla

V rámci našeho občasníku ohledně praktických postřehů z naší praxe vám v tomto krátkém alertu přinášíme postřeh týkající se aplikace CFC pravidel.

Bouřlivé změny v oblasti mezinárodního zdanění nám mimo jiné přinesly pravidla pro zdanění ovládané zahraniční společnosti, tzv. CFC pravidla (blíže §38fa zákona o daních z příjmů).

K aplikaci CFC pravidel – tj. ke zdanění zahrnovaných příjmů ovládané CFC entity v rukou české ovládající společnosti (jako by byly realizovány přímo českou společností) – zjednodušeně dochází, pokud:

  • CFC entita nevykonává podstatnou hospodářskou činnost a
  • zahraniční korporátní daň z příjmů CFC entity je nižší než 50 % daně, kterou by platila jako český rezident dle českých pravidel a
  • česká ovládající společnost se přímo nebo nepřímo (sama nebo společně s přidruženými osobami) podílí z více než 50 % na hlasovacích právech, základním kapitálu nebo zisku (u stálé provozovny zjevně splněno).

Vedle toho platí striktnější pravidla pro entity z jurisdikcí uvedených na unijním seznamu nespolupracujících jurisdikcí.

V praxi se někdy setkáváme s tím, že se na existenci těchto pravidel poněkud pozapomíná či existují zjednodušené předpoklady o tom, že na dceřiné společnosti v rámci EU tato pravidla nedopadají. Opak je však pravdou. Pro příklad – představme si entitu s limitovaným materiálním a personálním vybavením, která je umístěna v jurisdikci s výrazně nižší nominální sazbou daně (i takové se v EU najdou) nebo – ještě pravděpodobněji – v jurisdikci, kde se za dané období uplatní výhodnější daňový režim předmětného příjmu. Takovými jurisdikcemi mohou být např. Maďarsko, Bulharsko a pro určité případy i třeba nečekané Polsko. V takovéto situaci je asi rozumné být na pozoru a projít si pozorněji všemi relevantními testy a zvážit všechna pro a proti.

Pro pořádek bychom pouze chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek

Ladislava Zamazalová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services