Přecenění záloh poskytnutých v cizí měně – pokračování

V dnešním alertu Vám přinášíme čerstvé rozhodnutí[1] Nejvyššího správního soudu („NSS“) ve věci přeceňování záloh poskytnutých v cizí měně. O předcházejícím rozsudku krajského soudu jsme Vás informovali dříve ZDE.

Jádrem sporu byla v dané věci otázka, zda je poplatník povinen k rozvahovému dni přecenit zálohu na pořízení dlouhodobého majetku, kterou dodavateli uhradil v cizí měně. Případný kurzový rozdíl by ovlivňoval základ daně v daném období.

NSS zamítl kasační stížnost Odvolacího finančního ředitelství. Odmítl jeho argumentaci, že vzhledem k existenci rizika neuskutečnění zálohované transakce je až do okamžiku její faktické realizace nutné poskytnuté zálohy považovat za pohledávky, a jako takové je k rozvahovému dni přecenit. 

NSS se ztotožnil s výkladem krajského soudu, resp. poplatníka, že povinnost přeceňovat aktiva dává smysl pouze tehdy, má-li vývoj kurzu vliv na budoucí hodnotu těchto aktiv.

To podle NSS obecně není případ uhrazené zálohy na pořízení dlouhodobého majetku, která ve své podstatě tvoří dílčí část úhrady celkové pořizovací ceny majetku. Faktická realizace zálohované transakce totiž v praxi stále ještě představuje nejběžnější způsob vyústění obchodního případu. Uvedený postup tak dle NSS nejlépe odpovídá základnímu principu věrného a poctivého obrazu účetnictví.

K přecenění poskytnutých záloh by dle NSS bylo možné přistoupit pouze za situace, kdy by bylo vysoce pravděpodobné, že v konkrétním případě k dodání majetku nedojde a poskytnutá záloha bude vrácena (indikací může být prodlení v dodání či vedení sporu s dodavatelem).

Výklad NSS odpovídá závěrům Interpretace Národní účetní rady I-43 na stejné téma (informovali jsme Vás ZDE). Některé její části NSS v odůvodnění rozsudku cituje. Pro úplnost doplňujeme, že Národní účetní rada nedávno vydala Interpretaci I-47, v které stejné principy aplikuje také na zálohy přijaté (informovali jsme Vás ZDE).

Ačkoliv v daném případě nebyl dopad na základ daně materiální, z obecného pohledu se jedná o významné soudní rozhodnutí s dopadem na praxi celé řady poplatníků.

V případě dotazů se neváhejte obrátit na autory článku nebo na EY tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services