Nejasnosti v DPH sazbách u zdravotnických prostředků

Jak už jsme Vás informovali (ZDE), od 1. ledna 2022 byla novelizována pravidla pro uplatnění 15% sazby DPH u zdravotnických prostředků. Přestože od účinnosti této změny již uplynuly téměř dva měsíce, stále se setkáváme s nejen s řadou nejasností, ale i se zjevnými chybami v uplatnění sazeb. Jak se zdá, změny neočekávala ani daňová správa. Doporučujeme proto věnovat této oblasti zvýšenou pozornost.

Škála dotčených výrobků je přitom široká. Nejedná se pouze o náplasti, které jsou výslovně zmíněny zákonem o DPH (byť ani u nich není aktuální praxe plátců daně ve všech případech jednotná a správná). Změna dopadá i na mnoho dalších zdravotnických prostředků, například aplikátory léků, masti, kapky, spreje, brýle nebo kontaktní čočky.

Z našich zkušeností vyplývá, že si nemalé množství plátců DPH není zcela jisto správnou sazbou DPH u svého sortimentu. U vybraných položek přitom může být zatřídění velmi komplexní otázkou. Praktický přístup se může měnit i v delším horizontu, například v návaznosti na diskuze s daňovou správou a případná závazná posouzení. V těchto případech je také vhodné ověřit příslušná smluvní nastavení – především zda umožňují dodavateli přenést případné zvýšení sazby na odběratele se zpětnou účinností (případně naopak, zda má odběratel právo zpětné snížení ceny v případě nižší sazby vyžadovat).

Doporučujeme přistupovat obezřetně i při uplatňování nároku na odpočet na vstupu, případně u potenciálně sporných položek vyžadovat vysvětlení sazby uplatněné dodavatelem – konzervativní přístup některých plátců, kteří „pro jistotu“ začali uplatňovat základní sazbu DPH u veškerých zdravotnických prostředků, které dodávají, totiž může vést k následnému odmítnutí nároku na odpočet finančním úřadem u jejich zákazníků (a vyměření souvisejících sankcí).

Není proto již nadále možné spoléhat se bez dalšího na historický výklad Generálního finančního ředitelství (dostupný ZDE). Namísto toho je třeba – zjednodušeně – ověřit zařazení každé jednotlivé položky v přílohách zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zároveň je také vhodné zvážit, zda nelze sníženou sazbu DPH uplatnit podle jiného pravidla.

V případě dotazů kontaktujte autora článku nebo váš EY klientským tým, se kterým spolupracujete.

Autor:

David Kužela


Zdroj:    EY
Partners Financial Services