Ukončení DIS, aktivace DIS+ a dočasná alternativa

S blížícím se koncem února si dovolujeme ještě jednou připomenout ukončení provozu původních daňových informačních schránek (DIS). Od 1. března 2022 již nebudou dále dostupné.

Pro komunikaci s finanční správou bude možné po tomto datu využívat novou daňovou informační schránku (DIS+), kterou finanční správa představila v loňském roce.

Jak jsme Vás již informovali (např. ZDE) pro vyžití služby DIS+, je nezbytné ji nejprve aktivovat. K aktivaci DIS+ dojde prvním přihlášením jednoznačně identifikované fyzické osoby oprávněné k přístupu (v případě právnické osoby jejího statutárního orgánu).

V praxi se ukazuje, že aktivace DIS+ je v některých případech spojena se značnými obtížemi, zejm. u zahraničních osob.

Na uvedené aktuálně zareagovalo Generální finanční ředitelství („GFŘ“):

  • Prodloužení provozu starých DIS není možné. Načasování vyplývá přímo ze zákona a GFŘ nemá pravomoc jej svými metodickými pokyny měnit.
  • GFŘ aktivně pracuje na řešení, které by eliminovalo omezené možnosti přístupu některých osob do DIS+.
  • Na přechodnou dobu zavádí alternativní on-line službu Nahlížení na vybrané údaje.

Služba „Nahlížení na vybrané údaje“ bude dostupná těm uživatelům, kteří na základě Přihlášky k nahlížení nahlíželi do staré DIS. Dle GFŘ však službu nelze poskytnout zástupcům daňových subjektů, kteří nahlíželi do staré DIS na základě speciálního zmocnění k přístupu do staré DIS, a to z důvodu ukončení starých DIS.

Služba bude poskytovat vybrané informace z osobních daňových účtů a daňového spisu poplatníka. Bude dostupná na webové stránce mojedane.cz a přihlášení by mělo probíhat identickým způsobem jako do původní DIS.

Služba však bude aktivní pouze dočasně. Dle GFŘ bude fungovat od druhého týdne měsíce března nejdéle po dobu 9 měsíců od jejího spuštění. Nová DIS+ je do budoucna jediné technické řešení on-line finančního úřadu, se kterým finanční správa počítá.

V případě jakýchkoliv otázek se obraťte na autory článku, případně na EY tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services