Splnění ohlašovací povinnosti pro účely Country by Country Reportingu

Již nějakou dobu platí, že každá česká členská entita nadnárodní skupiny podniků, podléhající oznamovací povinnosti pro účely CbCR, musí nejpozději do konce vykazovaného účetního období, ve kterém se stala členskou entitou této skupiny, podat tzv. ohlášení.

Zjednodušeně, v tomto ohlášení členská entita ohlásí Specializovanému finančnímu úřadu, kdo za skupinu bude plnit oznamovací povinnost v rámci CbCR. Ohlášení se podává také v případě, kdy dojde ke změně ohlašovaných údajů, a to do 15 dnů.

Pokud si nejste jisti, zda některá vaše společnost ohlašovací povinnost splnila, anebo zda jsou poskytnuté údaje aktuální, níže uvádíme stručný návod, který nám často pomáhá:

  • otevřete si webový portál daňové správy ZDE,
  • v přehledu formulářů v sekci „Zpráva podle zemí – Country by Country Reporting“ vyberte formulář „Ohlášení CbCR“,
  • v otevřeném formuláři přejděte do části „Záhlaví“,
  • zde v sekci „Typ ohlášení“ zaškrtněte „Změna údajů“,
  • následně v sekci „Identifikace ohlašující české entity“ vyplňte daňové identifikační číslo požadované entity.

Pokud se předvyplní údaje ve formuláři, znamená to, že ohlášení za danou společnost bylo podáno. Po rozkliknutí „Úplného opisu k tisku“ si můžete jednoduše ověřit, jaké údaje byly správci daně poskytnuty.

V opačném případě, pokud se informace nenačtou a po kliknutí na „Kontrola stránky“ vás formulář upozorní, že pro zadané DIČ a nadnárodní skupinu nelze podat ohlášení změny údajů, znamená to, že společnost není evidována na Specializovaném finančním úřadu, a tedy k ohlášení doposud nedošlo.

Nemůžeme zaručit, že formulář funguje ve všech případech, ale věříme, že výše uvedený postup může být alespoň jako první vodítko nápomocný.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Ladislava Zamazalová

Petr Muroň

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services