Jak na inventarizaci majetku a závazků v účetnictví

Únor byl pro většinu účetních jednotek posledním měsícem, kdy bylo možné dokončit inventarizaci majetku a závazků. V dnešním alertu jsme se proto rozhodli nasdílet některé možné negativní dopady, které mohou být spojené s neprovedenou nebo nesprávně provedenou inventarizací. Cílem alertu není popsat vyčerpávajícím způsobem všechna pravidla, z toho důvodu níže poskytujeme jen praktickou ukázku některých bodů, na které si dát pozor.

Periodickou inventarizaci lze zahájit nejdříve čtyři měsíce před rozvahovým dnem a nejpozději dva měsíce po rozvahovém dni by se měla ukončit. Případné přírůstky a úbytky mezi inventurou a rozvahovým dnem se zohlední podle účetních záznamů (dokladů).

Pravidla pro inventarizaci vyplývají z účetních předpisů a účetní jednotka je povinna prokázat provedení inventarizace u veškerého majetku a závazků po dobu pěti let po jejím provedení. 

Za neprovedení inventarizace může finanční úřad uložit pokutu až do výše 3 % hodnoty aktiv celkem, v praxi se může jednat o poměrně významnou částku.

Vzhledem k tomu, že výsledek inventarizace má dopad nejen na účetní záznamy, ale i na daňovou povinnost účetní jednotky (jak na daň z příjmů, tak na DPH), doporučujeme věnovat inventarizaci zvýšenou pozornost a před zaúčtováním nejprve upravit účetní chyby, které se na základě inventarizace objeví, a následně vyhodnotit záměny a upravit výši manka o záměny ve smyslu účetních předpisů.

Výsledné manko je nejen nedaňovým nákladem, ale také podléhá snížení (vyrovnání nebo úpravě) původně uplatněného odpočtu DPH. V praxi se často z důvodu zjednodušení částka vyrovnání nebo úpravy odpočtu daně provádí z pořizovací ceny, ve které bývají zahrnuty i náklady, u kterých DPH na vstupu nebyla uplatněna (např. mzdy). V případě materiálnějších mank doporučujeme v detailu prostudovat inventarizační postupy. Pro úplnost dodáváme, že podle závěrů Koordinačního výboru 510/15.11.17 se i výše DPH z titulu snížení původně uplatněného odpočtu DPH považuje za nedaňový náklad.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Ladislava Zamazalová

Ivan Zhurkin


Zdroj:    EY
Partners Financial Services