Snížená sazba DPH u kontaktních čoček potvrzena

GFŘ oficiálně potvrdilo, že kontaktní čočky nadále podléhají snížené 15% sazbě DPH.

Došlo tím k odstranění jedné z nejistot, kterou s sebou přinesla novela zákona o DPH účinná od 1. ledna 2022 (podrobněji viz náš dřívější komentář). Snížená sazba se uplatní pouze u kontaktních čoček, které jsou zdravotnickým prostředkem (tj. „estetické“ čočky stále podléhají základní sazbě).

Důvodem pro uplatnění snížené sazby je, že se jedná o zboží, které odpovídá současně (i) celnímu kódu KN 90 a zároveň (ii) slovnímu popisu „jiné prostředky nošené na těle ke kompenzování následků vady nebo neschopnosti, které jsou obvykle určeny pro výlučnou osobní potřebu zdravotně postižených k léčení zdravotního postižení nebo ke zmírnění jeho důsledků“.

Daňová správa tím překonala své dřívější stanovisko, podle něhož bylo možné pod uvedený slovní popis zařadit pouze položky odpovídající celnímu zatřídění KN 90.21.

Tento výkladový posun může mít - kromě kontaktních čoček - dopad i na další zdravotnické prostředky, které splňují obě uvedené podmínky. Příkladem mohou být dioptrické brýle, které nejsou vyrobené podle individuálního návrhu pro konkrétního pacienta.

V případě dotazů kontaktujte autora článku nebo váš EY klientským tým, se kterým spolupracujete.

Autor:

David Kužela


Zdroj:    EY
Partners Financial Services