Návrh „ukrajinské“ novely zákona o daních z příjmů zveřejněn

V souvislosti s událostmi na Ukrajině byl v pátek 4. 3. zveřejněn v knihovničce vlády návrh novely zákona o daních z příjmů ZDE zabývající se zejména daňovými dopady souvisejících bezúplatných plnění. O některých bodech této chystané novely jsme vás informovali již ve čtvrtečním alertu ZDE, ale současné znění novely obsahuje ještě něco navíc.

Pro úplnost uvádíme vše, co novela navrhuje:

1. Poskytovatel daru

  • Rozšíření dočasného navýšení limitu pro odečet darů až do 30 % základu daně – i pro zdaňovací období kalendářního roku 2022 pro fyzické osoby a pro zdaňovací období, která skončí(ila) od 1. 3. 2022 do 28. 2. 2023 pro právnické osoby.
  • U darů poskytnutých v roce 2022 by mělo dojít k rozšíření
    • kvalifikovaných subjektů: Umožnit od základu daně odečíst i hodnotu bezúplatného plnění poskytnutého jak státu Ukrajina, tak jeho územně správním celkům a právnickým nebo fyzickým osobám, jejichž sídlo nebo bydliště se nachází na Ukrajině. Dle současného znění zákona obecně nelze odečítat dary poskytnuté osobám ze třetích zemí.
    • kvalifikovaného účelu: Možnost odečíst hodnotu bezúplatného plnění poskytnutého nejen z humanitárních důvodů, ale i za účelem podpory obranného úsilí státu Ukrajina (např. poskytnutí vojenského materiálu).
  • Možnost uplatnit si výdaje na bezúplatné nepeněžité plnění poskytnuté v roce 2022 na pomoc státu Ukrajina, jeho územně správním celkům a právnickým nebo fyzickým osobám se sídlem nebo bydlištěm na území státu Ukrajina v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, a to na účely, na které lze od základu daně odečíst hodnotu bezúplatného plnění. V tomto případě pak nelze uvedený výdaj uplatnit jako položku snižující základ daně.

Tato možnost bude důležitá zejména pro ztrátové společnosti, které by si nepeněžité dary nedokázaly uplatnit proti základu daně nebo společnosti, jejichž výše darů bude přesahovat povolený limit.

2. Příjemce daru

  • Od daně z příjmů fyzických osob se osvobozuje příjem zaměstnance ve formě poskytnutého ubytování ve zdaňovacím období roku 2022, je-li poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci a jeho rodinným příslušníkům s bydlištěm na území státu Ukrajiny, z důvodu, že tito rodinní příslušníci opustili stát Ukrajina v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na jeho území. Osvobození se použije pro zdaňovací období roku 2022.
  • Rozšíření osvobození i na bezúplatný příjem poskytnutý v roce 2022 za účelem podpory obranného úsilí státu Ukrajina (tj. nejen do veřejné sbírky, na humanitární nebo charitativní účel, jak je to podle dosavadního znění zákona o daních z příjmů). 

Zajímavé je, že tato úprava zákona o daních z příjmů je prostřednictvím přechodných ustanovení a nikoli přes paragrafové znění zákona.

Novela teď čeká na projednávání a o dalším vývoji vás budeme informovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

 

Autorky:

Lucie Říhová
Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services