DPH režim podpory pro Ukrajinu

Finanční správa (FS) zveřejnila informaci (ZDE), ve které informuje o DPH dopadech vybraných forem pomoci Ukrajině. Obecně nebyla naplněna očekávání, že by výklad FS mohl být s ohledem na aktuální mimořádnou situaci vůči plátcům poskytujícím pomoc o něco shovívavější než obvykle. 

FS popisuje tři scénáře:

1. Prodej zboží v tuzemsku humanitární nebo dobročinné organizaci, která zboží odešle na Ukrajinu

  • Obecně lze uplatnit osvobození s nárokem na odpočet daně (§ 68 odst. 15 ZDPH).
  • Plátce ale musí být schopen prokázat splnění podmínek pro uplatnění osvobození. Ačkoli informace na první pohled benevolentně zmiňuje, že by důkazem mohlo být i prohlášení příjemce (kupujícího), vzápětí dodává, že je tomu tak pouze, pokud příjemce následně doloží přepravu na Ukrajinu.
2. Poskytnutí hmotných darů
  • FS výslovně uvádí, že plátce nemá nárok na odpočet související DPH na vstupu, pokud zboží nakoupil přímo se záměrem jej darovat (tj. pořízení nesouviselo s jeho ekonomickou činností).
  • Pokud bylo zboží původně pořízeno s nárokem na odpočet (v souvislosti s ekonomickou činností), FS dále rozlišuje:
    • Je-li zboží darováno humanitární nebo dobročinné organizaci, lze opět postupovat dle § 68 odst. 15 ZDPH, viz výše.
    • V opačném případě (například o dar přímo Ukrajinskému státu nebo jejím konkrétním občanům), pak darování podléhá DPH na výstupu (§ 13 odst. 5 ZDPH). FS v tomto případě výslovně odmítá osvobození dle pravidel pro vývozy (§ 66 ZDPH).
3.  Poskytnutí finančních darů
  • Není předmětem DPH

Ačkoli uvedený výklad nepokrývá všechny situace, se kterými se v praxi setkáváme (například prodej jiné než humanitární nebo dobročinné organizaci nebo poskytování služeb zdarma), nelze – i vzhledem ke striktnímu výkladu uvedenému výše – příliš očekávat shovívavost finančních úřadů.

Pro další informace, prosím kontaktujte svůj EY klientský tým nebo autory článku.

Autoři:

David Kužela
Pavol Bezek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services