Fúze a exit tax

V rámci našeho občasníku postřehů z praxe se s vámi v tomto krátkém alertu podělíme o další postřeh týkající se přesunu majetku do zahraničí.

Jednou z mnoha věcí, na kterou v souvislosti s přesunem majetku z ČR do zahraničí není radno zapomenout, je ověření, zda se nemůže uplatnit institut zdanění při přemístění majetku bez změny vlastnictví - tzv. exit tax (blíže §23g zákona o daních z příjmů).

Jedním ze způsobů, kterým může dojít k přesunu majetku do zahraničí je fúze, kdy se majetek přesouvá ze zanikající české společnosti na zahraniční společnost.

Informace GFŘ z ledna 2021 k aplikaci zákona o daních z příjmů ve vztahu k problematice ATAD (jejíž součástí je i exit tax) k tématu přeměn a exit tax říká následující: „Při přeměnách je třeba vždy posoudit, zda u konkrétního přemísťovaného majetku došlo ke změně vlastnictví (např. při přemístění majetku ze společnosti, která zanikla nebo byla rozdělena na společnost, která je společností nástupnickou) či nikoliv (např. při přemístění majetku bez zániku stávající společnosti). V případě, že v rámci přeměny dojde ke změně vlastnictví přemísťovaného majetku, ustanovení § 23g ZDP se aplikovat nebude. Pokud v rámci přeměny nedojde ke změně vlastnictví přemísťovaného majetku a zároveň dojde k některé ze skutečností uvedených v § 23g odst. 2 ZDP, ustanovení § 23g se aplikovat bude.“

K obdobnému závěru dochází i relevantní důvodová zpráva: „Pro právní jistotu poplatníků se uvádí, že přeměny korporací či vklady do obchodních korporací, při kterých dochází ke změně vlastnictví, nejsou považovány za přemístění majetku bez změny vlastnictví.“

Pokud tedy dojde k přesunu majetku v rámci fúze ze zanikající české na zahraniční společnost, zdá se, že by se exit tax principiálně nemusela uplatnit (s argumentem, že nejde o přesun majetku beze změny vlastnictví). Tento jednoduchý závěr však může mít trhliny například tehdy, pokud by se při bližším zkoumání okolností ukázalo, že k faktickému přesunu daného majetku vlivem konkrétních okolností nedošlo k okamžiku právní účinnosti fúze, ale o něco dříve (či naopak později). Opatrnost při posuzování takovýchto transakcí je tedy na místě.

Pro pořádek bychom pouze chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek
Jana Svobodová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services