ČR přestala vydávat víza ruským a běloruským občanům

Vláda České republiky v návaznosti na vojenskou agresi Ruské federace na území Ukrajiny a zapojení Běloruské republiky do této agrese rozhodla o zastavení vydávání víz ruským a běloruským občanům s výjimkou humanitárních důvodů.

Žádosti podané na zastupitelských úřadech

Vláda usnesením č. 130 a dále usnesením č. 152 stanovila, že udělování víz, povolení k dlouhodobým pobytům a trvalým pobytům státním příslušníkům Ruské federace a Běloruské republiky na základě žádostí podaných na zastupitelských úřadech není v zájmu České republiky.

Česká republika v této souvislosti zastavila příjem veškerých vízových a pobytových žádostí podávaných ruskými a běloruskými státními příslušníky.

Výše uvedené platí i pro žádosti podané před nabytím účinnosti těchto usnesení, nebylo-li řízení o těchto žádostech dosud pravomocně ukončeno. Taková řízení budou zastavena a vízum nebude uděleno.

Ruští a běloruští občané pobývající v ČR

Usnesení vlády ČR se netýkají ruských a běloruských občanů, kteří již v České republice žijí a mají platná pobytová oprávnění. Platná pobytová oprávnění zůstávají v platnosti a lze je na území České republiky prodloužit standardním způsobem.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jan Lachmann
Eva Babincová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services