Prodej obchodního závodu – zveřejnění ve Sbírce listin

V dnešním alertu bychom se s Vámi rádi podělili o praktický postřeh týkající se prodeje obchodního závodu.

Věděli jste, že aby se stal prodej obchodního závodu účinným a efektivním, je nutné zveřejnit ve Sbírce listin smlouvu o jeho koupi1?

Dle současných právních předpisů totiž kupující nabývá vlastnické právo k obchodnímu závodu až okamžikem zveřejnění dokladu o koupi závodu ve Sbírce listin. Toto ustanovení je kogentní a nelze se od něj dohodou stran (např. ve smlouvě o koupi závodu) odchýlit. Pozdější dodatečné zveřejnění a související (byť dočasná) právní neplatnost může způsobit řadu účetních a daňových komplikací.

Kromě zveřejnění ve Sbírce listin je rovněž nutné skutečnost, že došlo ke koupi obchodního závodu, oznámit finančnímu úřadu, a to do 15 dnů od uzavření smlouvy o koupi. Spolu s oznámením se předkládá správci daně také samotná smlouva o koupi obchodního závodu2. V případě zájmu vám s přípravou takového oznámení rádi pomůžeme.

Pro pořádek bychom pouze chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová
Karolína Chládková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services