Daňová kontrola převlečená za místní šetření - pokračování

V našich daňových zprávách jsme Vás dříve seznámili s rozsudkem Nejvyššího správního soudu („NSS“), který řešil, jaké aktivity správce daně jsou ještě místním šetřením, a kdy se již fakticky jedná o daňovou kontrolu (více ZDE). NSS tehdy věc vrátil k došetření krajskému soudu.

Opakovaná kontrola je nezákonná

Nedávno NSS ve stejné kauze rozhodoval znovu (7 Afs 231/2021 - 31) a tentokrát již sám uzavřel, že „zkoumaný postup žalovaného byl daňovou kontrolou (zaměřenou na odečitatelnou položku na výzkum a vývoj), a nikoliv místním šetřením.

Současně NSS dodal, že vzhledem k časovému odstupu (cca 1 rok a 3 měsíce) mezi původním „místním šetřením“ a formálním zahájením daňové kontroly lze legitimně usuzovat, že dřívější kontrolní postup byl již uzavřen. Výsledkem bylo, že se dle NSS u později zahájené daňové kontroly jednalo o nepřípustné opakování, a daňová kontrola tak byla nezákonná.

Počátek lhůty je zásadní

Shodou okolností vydal NSS o pár dní později další zajímavý rozsudek v podobné věci (7 Afs 39/2020 - 29). Také v tomto případě naplnilo dle NSS „místní šetření“ znaky daňové kontroly. Vzhledem k tomu, že správce daně prováděl „místní šetření“ a následně zahájenou daňovou kontrolu bez významných časových odstupů, posoudil NSS všechny úkony jako jednu daňovou kontrolu. Za její počátek určil namísto jednání o formálním zahájení daňové kontroly z dubna 2015 již e-mail z listopadu 2014 zaslaný správcem daně v rámci „místního šetření“.

V této věci tedy dle NSS nedošlo k nezákonnému opakování daňové kontroly, nýbrž k dřívějšímu zahájení běhu lhůty pro stanovení daně. Tato tříletá lhůta tak uplynula již v listopadu 2017 a nikoliv až v dubnu 2018. Správce daně přitom vydal dodatečný platební výměr v březnu 2018, tzn. nezákonně po uplynutí lhůty.

Praktický dopad

Jistě lze argumentovat, že závěry NSS se v obou případech odvíjely od individuálního skutkového stavu. Pro novější řízení je třeba vzít v úvahu i novelizaci daňového řádu, k níž došlo v mezidobí.

V obecné rovině nicméně doporučujeme nepodceňovat procesní aspekty daňového řízení, a to nejen v případě souběhu místního šetření a daňové kontroly. Ačkoliv se mnohdy jedná velmi specifické procesní otázky, často mohou mít pro poplatníka zásadní pozitivní důsledky.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

David Kužela
Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services