Lex Ukrajina na pomoc uprchlíkům nabyl účinnosti

Parlament ČR schválil trojici předpisů na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, souhrnně označovanou také jako Lex Ukrajina. Dne 21. března 2022 byly zákony vyhlášeny ve Sbírce zákonů a tímto dnem i nabyly účinnosti. Zákony pozbývají platnosti 31. března 2023.

Lex Ukrajina zpracovává Prováděcí rozhodnutí Rady EU 2022/382 ze dne 4. března 2022, kterým se stanoví, že nastal případ hromadného přílivu vysídlených osob z Ukrajiny, a kterým se proto zavádí jejich dočasná ochrana.

Dočasná ochrana bude v České republice poskytnuta zejména:

  • Občanům Ukrajiny, kteří přede dnem 24. února 2022 pobývali na Ukrajině.
  • Osobám bez státní příslušnosti a cizincům, kterým byla na Ukrajině udělena některá z forem mezinárodní ochrany a kteří přede dnem 24. února 2022 pobývali na Ukrajině.
  • Rodinným příslušníkům všech výše uvedených osob, kteří společně s nimi pobývali na Ukrajině před 24. únorem 2022.
  • Cizincům, kteří doloží, že byli ke dni 24. února 2022 držitelem platného povolení k trvalému pobytu na území Ukrajiny a jejichž vycestování do státu, jejichž jsou občany, není možné z důvodu hrozby skutečného nebezpečí.

Rodinným příslušníkem se rozumí manžel, registrovaný partner, nesezdané nezletilé dítě a příbuzný závislý na péči a žijící v rodině.

Žádost o dočasnou ochranu

Žádost o dočasnou ochranu je nutné podat osobně na tiskopise MVČR (dostupný ZDE pro ruční a ZDE pro elektronické vyplnění) a doložit k ní platný cestovní pas a fotografii (4,5 x 3,5 cm).

Žádost je nepřijatelná, pokud cizinec požádal o dočasnou ochranu, příp. mu byla poskytnuta dočasná ochrana v jiném členském státě EU.

Osoby, které již získaly speciální dlouhodobé vízum (dostupné od 25. 2. 2022), budou automaticky převedeny do systému dočasné ochrany. V těchto případech tedy není potřeba podávat novou žádost nebo cokoliv vyřizovat, ochrana je přidělena automaticky a lze ji prokázat již vylepeným vízovým štítkem.

Zdravotní pojištění a zaměstnání v ČR

Držitelé dočasné ochrany budou zařazení do systému veřejného zdravotního pojištění, a to i zpětně na období 30 dnů přede dnem udělení dočasné ochrany.

Držitelé dočasné ochrany získají volný přístup na trh práce – pro účely zákona o zaměstnanosti se budou považovat za cizince s povoleným trvalým pobytem.  Nebudou tedy muset žádat o povolení k zaměstnání a mohou začít ihned pracovat. Zaměstnavatelé nástup takovéhoto cizince do zaměstnání pouze registrují na Úřadu práce.

Autoři:

Jan Lachmann
Eva Babincová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services