Ministerstvo financí uvažuje o změně zdanění investičních fondů

Ministr financí Zbyněk Stanjura se v rozhovoru (dostupný ZDE) vyjádřil k současnému stavu státního rozpočtu a souvisejícímu rušení některých daňových výjimek. Kromě jiného se vyjádřil také ke zdanění investičních fondů, konkrétně k aplikaci 5% sazby daně pro investiční fondy, které se dle zákona o daních z příjmů („ZDP“) kvalifikují jako tzv. „základní investiční fondy“.

Z rozhovoru není zcela zřejmé, zda by mělo dojít k omezení okruhu investičních fondů kvalifikujících se pro 5% sazbu daně nebo ke sjednocení sazby daně pro investiční fondy na 19 %.

Cílem Ministerstva financí je zřejmě získat vyšší příjmy do státního rozpočtu. Naplnění tohoto cíle ale může být sporné. S ohledem na:

  • volný pohyb kapitálu (minimálně) v rámci EU;
  • harmonizaci předpisů v oblasti kolektivního investování na úrovni EU1;
  • snahu některých zemí (Lucembursko, Irsko apod.) nabídnout co nejatraktivnější podmínky pro kolektivní investování (z pohledu daňové výhodnosti i stability a transparence regulatorního prostředí)

nelze zcela vyloučit, že omezení nebo rušení daňového režimu pro investiční fondy povede k migraci kapitálu a fondového sektoru do jiných států EU (český fondový sektor přitom od účinnosti zákona o investičních společnostech a investičních fondech2 zaznamenal masivní růst jak v počtu aktiv pod správou, tak v počtu investičních fondů).3

Níže pro zajímavost stručně shrnujeme milníky vývoje zdanění investičních fondů v České republice. Specifický režim zdanění pro investiční fondy je aplikován přibližně 27 let.

Milníky ve zdanění investičních fondů

Zdanění investičních fondů se v ZDP objevilo již v roce 1995, když zákon pro investiční fondy stanovil odlišnou sazbu daně z příjmů právnických osob výši 25 %. Standardní sazba daně tehdy činila 39 %.

Od 1. ledna 2001 došlo ke snížení sazby daně pro investiční fondy na 15 %.  Od 1. ledna 2005 pak došlo k dalšímu snížení sazby daně pro investiční fondy na 5 %. Od 1. ledna 2011 zákonodárce umožnil využití 5% sazby daně zahraničnímu investičnímu fondu. 

V roce 2013 zákonodárce upravil terminologii § 21 ZDP v souladu s nově účinným zákonem o investičních společnostech a investičních fondech. Zdanění fondů kvalifikovaných investorů zákonodárce nezměnil.

S účinností od 1. ledna 2015 přijal zákonodárce zásadní novelu, v rámci které zavedl institut základního investičního fondu a detailně vymezil kritéria, při jejichž splnění se na investiční fond aplikuje sazba daně z příjmů právnických osob ve výši 5 %. Jednalo se zjednodušeně o:

a)  investiční fond, jehož akcie nebo podílové listy jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu;

b)  otevřený podílový fond;

c)  investiční fond a podfond akciové společnosti s proměnným základním kapitálem investující v více než 90 % hodnoty svého majetku do  vybraných aktiv;

d)  srovnatelný zahraniční investiční fond.

Jednou z nejpodstatnějších změn této novely bylo stanovení vybraných investičních aktiv pod bodem c), kde nebyly (a dodnes nejsou) vyjmenovány nemovitosti.

Od 1. června 2016 pak zákonodárce rozšířil definici základního investičního fondu o uzavřené podílové fondy a od 1. ledna 2019 zákonodárce zpřísnil podmínky, při jejichž splnění se pro sazbu daně ve výši 5 % kvalifikují fondy přijaté k obchodování na regulovaném trhu.

Vývoj v oblasti změny zdanění investičních fondů budeme nadále monitorovat. V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík
Tomáš Stacho


Zdroj:    EY
Partners Financial Services