Dočasný rámec EU pro veřejnou podporu v souvislosti s Ukrajinou

Evropská komise v reakci na probíhající válečný konflikt na území Ukrajiny připravila opatření, na základě kterého umožňuje veřejnou podporu směřující k obnovení činnosti zasažených podniků a odvětví. Tímto opatřením je Dočasný krizový rámec Evropské komise pro veřejnou podporu k podpoře hospodářství v souvislosti s agresí Ruska proti Ukrajině (dále jen „Dočasný rámec“). O konkrétních opatřeních v mezích stanovených Dočasným rámcem rozhodují jednotlivé členské státy, ČR zatím žádné takové opatření nepřijala.

Dočasný rámec by měl v současné podobě platit do 31. prosince 2022. Evropská komise může jeho podmínky i dobu trvání měnit.

Zamýšlené formy podpory lze rozdělit do tří okruhů.

První z nich je podpora poskytovaná postiženým podnikům bez souvislosti se zvýšením cen energie. Každý ze členských států je na základě Dočasného rámce oprávněn zavést veřejnou podporu, na základě které poskytne až 35.000 eur postiženým podnikům, které působí v zemědělství, rybářství a akvakultuře. Podnikům v ostatních odvětvích může být poskytnuta podpora až do výše 400.000 eur.

Druhou možností je poskytování státních záruk a subvencovaných úvěrů. Na základě předmětné povolené podpory budou moci členské státy poskytnout dotované státní záruky a úvěry se subvencovanými úrokovými sazbami. Cílem podpory je zajištění hladkého průběhu financování podniků zasažených krizí vyvolanou válečným konfliktem.

Dočasný rámec současně nastavuje finanční limity týkající poskytnutých záruk. Záruky by v zásadě neměly být poskytovány na dobu delší než 6 let. Záruky by neměly přesáhnou 90 % jistiny zaručovaného úvěru, pokud jsou ztráty neseny úvěrovou institucí a členským státem poměrně a za stejných podmínek. Jestliže jdou ztráty nejprve k tíži členského státu a až následně k tíži úvěrové instituce, nesmí výše záruky přesáhnout 35 % jistiny zaručovaného úvěru. Celková částka zaručovaných úvěrů by neměla přesáhnout 15 % průměrného ročního obratu příjemce za poslední tři uzavřená účetní období a 50 % nákladů na energie za posledních 12 měsíců. Stran subvencovaných úvěrů by celková výše úvěrů pro jednoho příjemce neměla přesáhnout 15 % jeho průměrného ročního obratu za poslední tři uzavřená účetní období a 50 % nákladů na energie za posledních 12 měsíců. Úvěry se mohou vztahovat jak na investiční, tak na provozní potřeby.

Poslední formou Dočasným rámcem dovolené podpory je kompenzace dodatečných nákladů vzniklých v návaznosti na nárůst cen plynu a elektřiny. Podpora cílí především na intenzivní uživatele energií a může být poskytnuta v jakékoli formě, včetně přímých grantů, daní či úvěrů. Ohledně limitace její výše nesmí celková částka poskytnuté podpory jednomu podniku přesáhnout ve kterémkoli okamžiku 30 % způsobilých nákladů, přičemž maximální výše podpory jednomu podniku činí 2 miliony eur. Jestliže by to bylo zapotřebí k zajištění zachování ekonomických aktivit, mohou členské státy poskytnou podporu i nad rámec výše uvedených limitů. K poskytnutí takové podpory je ovšem třeba, aby byly splněné podmínky stanovené Dočasným rámcem, např. aby šlo o intenzivní uživatele energie, jejichž nákupy energetických produktů (včetně energetických produktů jiných než zemní plyn a elektřina) dosahují alespoň 3 % hodnoty výroby.

Výše uvedená pravidla stanovená Dočasným rámce mají platit až do 31. prosince 2022.

V případě dotazů se obraťte na autora článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Vladimír Petráček
Martin Bareš


Zdroj:    EY
Partners Financial Services