NSS generální pardon na energie

Dle NSS plošné rozhodnutí o prominutí DPH na energie nezkrátilo práva stěžovatele

Nejvyšší správní soud („NSS“) zamítl kasační stížnost (viz 4 Afs 412/2021) proti rozsudku Městského soudu v Praze, který odmítl zrušit opatření obecné povahy – rozhodnutí ministryně financí o prominutí DPH z důvodu mimořádné události ze dne 20. 10. 2021. Stěžovatel v návrhu na zrušení argumentoval tím, že mu bylo tímto opatřením odepřeno jeho zákonné právo uplatnit nárok na odpočet DPH ze zdanitelného plnění a že takové opatření je v rozporu s právem EU. 

NSS potvrdil, že stěžovateli fakticky nevznikla žádná daňová zátěž, neboť daň, kterou nemohl nárokovat, také nemusel dodavateli platit. Za zásah do právní sféry stěžovatele nelze považovat ani dodatečnou administrativní zátěž, která dle NSS nebyla natolik intenzivní, aby představovala zkrácení stěžovatele na jeho právech.

Rozhodnutí NSS vyšlo jen krátce poté, co stávající ministr financí nařídil přezkoumání generálního pardonu jeho předchůdkyně (viz náš alert). Nutno dodat, že obě rozhodnutí jsou vydána na základě odlišných procesních norem a nelze tedy nijak nepředjímat budoucí závěr ministra financí.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services