Rozšířený senát k lhůtě pro doručení do datových schránek

Rozšířený senát NSS v novém rozsudku 4 Afs 264/2018 - 85 dospěl k závěru, že se u právní fikce doručení podle § 17 odst. 4 zákona o elektronických úkonech použije pravidlo pro počítání času dle § 33 odst. 4 daňového řádu.

Ve sporu plátce daně se správcem daně šlo o to, zda odpověď na výzvu k doplnění nebo změně kontrolního hlášení byla doručena po lhůtě, čímž vznikla povinnost uhradit pokutu. Předmětná výzva byla doručena prostřednictvím datové schránky fikcí (uplynutím 10 dnů) v neděli a dle správce daně 5-denní lhůta pro odpověď začala běžet v pondělí. Plátce naopak namítal, že fikce doručení dle daňového řádu nastala v pondělí (tj. následující pracovní den), a lhůta pro odpověď na výzvu tak běžela až od úterý.

Vzhledem k tomu, že dle dosavadní judikatury českých soudů existovalo více právních názorů, byl tento spor předložen rozšířenému senátu NSS.  Rozšířený senát odmítl odlišný přístup pro doručování papírovou formou prostřednictvím pošty od doručování do datové schránky. Skutečnost, že se do datové schránky lze přihlásit i v sobotu, neděli či ve svátek, zatímco na poštu se za běžných okolností poplatník nedostane, považoval rozšířený senát za slabý argument. V obou případech se má použít tradiční počítání času.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services