Finanční správa se zaměří na dovozy osvobozené od DPH v jiných státech EU

Finanční správa zveřejnila na svých webových stránkách tiskovou zprávu (ZDE), kde informuje o vytvoření nástroje pro automatizovanou detekci rizikových transakcí v souvislosti s častým zneužíváním podmínek celního režimu 42.

Celní režim 42 umožňuje dovozci využít osvobození od dovozní DPH v případech, kdy se zboží dovezené ze třetí země propouští do celního režimu volný oběh v jednom členského státu a následně se přepravuje do jiného členského státu. DPH je v takovém případě splatná až v členském státě ukončení přepravy.

Finanční správa doporučuje plátcům DPH, aby vykazování v rámci režimu 42 věnovali patřičnou pozornost. V případě, že zboží propuštěné do celního režimu 42 v jiném členském státě EU je dopraveno do České republiky, vzniká povinnost přiznat DPH jako u pořízení zboží z jiného členského státu.

Dopady nevykázání pořízení zboží závisí na tom, zda pořizovatel má nárok na odpočet DPH v plné výši či nikoliv. Pozdější vykázání při kráceném nebo žádném nároku na odpočet DPH povede minimálně k úroku z prodlení. Při plném nároku na odpočet DPH riziko doměrku sice nehrozí, ale jen je-li pořizovatel v dobré víře (nejedná-li se o daňový podvod). V opačném případě by pořizovatel mohl ztratit nárok na odpočet doměřené daně.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo na klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services