Akviziční úvěr a zneužití práva

V dnešním alertu bychom Vás rádi upozornili na zajímavé rozhodnutí Krajského soudu v Brně ve věci zneužití práva (ZDE).

Projednávaný případ se týkal uznatelnosti úrokového nákladu u české korporace. Úrok vznikl v rámci několika transakcí spojených (nakolik to lze z textu soudního rozhodnutí usuzovat) se vstupem nespřízněného investora do mezinárodní výrobně-obchodní skupiny. Nový investor právně nevstoupil přímo do české korporace, ale do mateřské společnosti celého koncernu. Z pohledu posuzování českého úvěrového financování se jednalo o situaci spadající do kategorie označované jako tzv. debt push-down.

Ve zkratce - mateřská společnost prodala podíl v jedné z dceřiných společností („target“) druhé své (nově založené) dceřiné společnosti („SPV“). Na koupi obchodního podílu si přitom SPV vzalo od mateřské společnosti půjčku. Úrok z půjčky přijaté na koupi dceřiné společnosti je obecně daňově neúčinný. Po koupi podílu pak target nafúzoval do SPV. SPV po fúzi považovalo úrok z úvěru za daňově účinný, protože důvod neúčinnosti (existence dceřiné společnosti, na jejíž nákup byl úvěr přijat) odpadl.

Krajský soud uzavřel, že z jeho pohledu nic nebránilo tomu provést fúzi dceřiných společností rovnou, tj. bez prodeje a související půjčky. Prodej i půjčku označil za umělé a související úrokové náklady na základě zákazu zneužití práva za daňově neúčinné.

Soud v tomto konkrétním případě nepřesvědčila ani argumentace poplatníka, že je nutné případ posuzovat v kontextu vstupu nového investora do zahraniční mateřské společnosti koncernu a přihlédnout k požadavkům financující banky (poskytla úvěr mateřské společnosti).

Poplatník podal proti rozsudku kasační stížnost. Bude zajímavé sledovat, jak se k případu vyjádří Nejvyšší správní soud.

Blíže se budeme tomuto případu i dalším rozsudkům ke zneužití práva věnovat v pokračování série webinářů Témata z daňových kontrol, který plánujeme v druhé polovině září. Sledujte naše příspěvky a brzy se dozvíte bližší informace.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík

Jakub Tměj


Zdroj:    EY
Partners Financial Services