Soudní dvůr EU k místu dovozu dopravního prostředku

Soudní dvůr Evropské Unie („SDEU“) by se měl začátkem září zabývat zajímavým případem dovozu dopravního prostředku na celní území EU občanem třetí země (případ C-368/21). Gruzínec, který je již delší dobu usazen v Německu, přijel svým autem do Německa dva měsíce po jeho koupi v Gruzii, přičemž po cestě překročil několik státních hranic států EU. Auto nepředložil celnímu úřadu při vstupu a v Německu jej dále používal k soukromým a obchodním cestám.

Soudní dvůr by měl nyní odpovědět na otázku, zda se ustanovení Směrnice o DPH týkající se dovozu mají vykládat tak, že dovozní DPH je oprávněn vybrat členský stát, v němž došlo k porušení celních předpisů a kde bylo auto poprvé použito, nebo členský stát, v němž je Gruzínec usazen, a ve kterém auto používá (Německo).

SDEU se dosud zabýval několika případy, kdy došlo k porušení celních předpisů u přepravovaného zboží. V případě C-7/20 VS se jednalo o obdobnou situaci. Soud tehdy upřednostnil při výběru dovozní DPH členský stát, ve kterém byl automobil využíván.

Nad rámec výše uvedeného je vhodné ještě připomenout, že dovoz vozidel (osobního majetku) může být při splnění několika podmínek osvobozen od dovozního cla i DPH. Tato problematika může být relevantní pro občany Ukrajiny stěhující se do EU. K tomu se vrátíme v některém z našich dalších alertů.

V případě dotazů se obraťte na autora článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autor:

Jakub Kašuba


Zdroj:    EY
Partners Financial Services