Platební instituce čeká nová administrativní povinnost

Ministerstvo financí ČR předložilo do vnějšího připomínkového řízení návrh novely zákona o DPH (ZDE), který implementuje směrnici Rady (EU) 2020/284 a od roku 2024 zavádí nové požadavky pro poskytovatele platebních služeb.

Evropská směrnice a její implementace do českého zákona o DPH souvisí s obecným rozšířením přeshraničního elektronického obchodu a nedávným zavedením nových pravidel pro zdanění zásilkového prodeje prostřednictvím zjednodušení „One-Stop-Shop“. V současné době neexistuje téměř žádný kontrolní mechanismus, zda prodávající odvedl DPH a novela by měla zavést nástroj pro zabránění podvodu s DPH v této oblasti. Získaná data budou předána do Centrálního elektronického systému platebních informací, který umožní křížovou kontrolu.

Poskytovatele platebních služeb budou muset nově vést evidenci o přeshraničních platbách a jejich příjemcích a tuto evidenci čtvrtletně podávat na Specializovaný finanční úřad (SFÚ), případně oznámit SFÚ, že taková povinnost v daném čtvrtletí nevznikla. Povinnost vzniká v případě, kdy poskytovatel platebních služeb zaznamená přes 25 přeshraničních plateb za čtvrtletí a příjemce nebo příkazce těchto plateb je usazen v tuzemsku. Stát usazení by se měl primárně určovat dle kódu BIC. Rozsah evidence je přesně stanoven zákonem. Evidence se bude podávat zřejmě přes daňový portál EPO ve formátu a struktuře, kterou finanční správa ještě zveřejní. Nedodržení formátu způsobí neúčinnost podání. Poskytovatel bude mít zároveň povinnost oznamovat případné opravy neúplných údajů v evidenci a uchovávat ji po dobu 3 let. Účinnost novely zákona je navrhována od 1. ledna 2024.

Rádi s Vámi toto téma prodiskutujeme ve větším detailu a pomůžeme s včasným nastavením interních procesů. V případě zájmu prosím kontaktujte autorku článku nebo klientským tým EY, se kterým spolupracujete. 

Autorka:

Jevgenija Bajzíková

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services