Diskriminace v odměňování zaměstnanců? Stát si na vás posvítí!

Státní úřad inspekce práce dlouhodobě zařazuje kontrolu rovného zacházení a dodržování zákazu diskriminace mezi své prioritní oblasti. Součástí této oblasti je i kontrola v oblasti odměňování – v rámci programu kontrolních akcí pro rok 2022 se rovné zacházení v oblasti odměňování dostalo dokonce na první místo v části kontrol pracovních podmínek.

V roce 2021 bylo provedeno přes 450 kontrol zaměřených na oblast rovného zacházení a dodržování zákazu diskriminace na pracovišti. Z celkového počtu kontrol bylo zjištěno více než 120 případů porušení spadajících do této oblasti, kdy převážná většina se týkala právě odměňování zaměstnanců.

Diskriminace zaměstnanců byla zjištěna nejčastěji v případě docházkového bonusu, který je zaměstnancům poskytován za naplnění tzv. fondu měsíční pracovní doby. V případě, kdy zaměstnanec odpracuje v měsíci všechny své směny (nebo zaměstnavatelem stanovený počet), obdrží od zaměstnavatele odměnu. Taková odměna je však vůči zaměstnancům diskriminační z důvodu zdravotního stavu, typicky v případě nemoci či návštěvy lékaře, nebo pohlaví, a to zejména s ohledem na péči o rodinu.

Další zjištění diskriminace a nerovného zacházení se týkala odměňování jako takového, kde dlouhodobě přetrvávají vysoké rozdíly mezi odměnami mužů a žen, a to v soukromé i veřejné sféře. Inspekce práce testuje nový systém hodnocení těchto rozdílů.

V rámci svého programu kontrolních akcí pro rok 2022 Inspekce práce vymezila ve spojitosti s rovným zacházením a zákazem diskriminace několik oblastí, kterým se v rámci kontrol bude blíže věnovat. Jedná se zejména o:

  • rovné odměňování zaměstnanců s důrazem na rovné odměňování mužů a žen nebo rovné odměňování zaměstnancům napříč všemi regiony České republiky;
  • rovné zacházení se všemi zaměstnanci s ohledem na poskytování jiných peněžitých plnění, zahrnující např. nastavení benefitů a dalších bonusů v pracovních smlouvách, vnitřních předpisech zaměstnavatele a kolektivních smlouvách nebo nastavení mimořádných odměn a jejich vyplácení např. zaměstnancům ve výpovědní době;
  • dodržování zákazu jakékoli diskriminace, např. v souvislosti s genderově diskriminačními inzeráty na volné pracovní pozice nebo docházkovým bonusem; nebo
  • doložky mlčenlivosti ohledně výše mzdy a dalších plnění poskytovaných zaměstnancům.

Vzhledem k tomu, že kontroly rovného zacházení a dodržování zákazu diskriminace jsou Inspekcí práce prováděny dlouhodobě a prioritně, lze očekávat, že tomu tak bude i v dalších letech. Zvyšuje se i povědomí zaměstnanců o jejich právech v oblasti odměňování a s tím nejen počty podnětů na Inspekci práce, ale i žalob na zaměstnavatele o poskytnutí přiměřeného zadostiučinění z důvodu nerovného zacházení nebo diskriminace.

Doporučujeme proto zaměstnavatelům pečlivě přehodnotit nastavení svých vnitřních procesů a zaměstnanecké dokumentace s ohledem na rovné zacházení se zaměstnanci a zákaz diskriminace. A to nejen ve vztahu k odměňování zaměstnanců, ale například i inzerátům na volné pracovní pozice, u kterých Inspekce práce rovněž diskriminaci často řeší.

V případě zájmu o pomoc s revizí odměňování nebo další informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Barbora Suchá

Kateřina Suchanová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services