Aktuálně k dani z mimořádných zisků

Průběžně vás informujeme o diskusích, které vedou vládní strany ohledně možného zavedení speciální daně mířící na „mimořádné“ zisky – tzv. windfall tax (naposledy ZDE).

Nyní vám přinášíme vybrané postřehy k čerstvě zveřejněnému diskusnímu materiálu Národní ekonomické rady vlády (NERV) věnovanému tomuto tématu (blíže ZDE):

  • Materiál primárně zvažuje aplikaci windfall tax (WT) na bankovní a energetický sektor. Připouští rovněž aplikaci WT na odvětví výroby a distribuce pohonných hmot a mazadel, přičemž ale zmiňuje, že případný výnos z tohoto sektoru „se zdá vzhledem k potencionálním nákladům projektu jako nedostatečný“.
  • Materiál pracuje se vzorovými sazbami WT 40 %, 50 % a 60 %.
  • "Normální" úroveň zisku je v modelových scénářích primárně počítána jako klouzavý aritmetický průměr za posledních 5 let (zmíněna je možnost vyloučení fiskálních období s nejvyšším a nejnižším generovaným ziskem). Materiál rovněž naznačuje, že by báze pro WT mohla vycházet z daňových nikoliv účetních „čísel“.
  • Zpráva uzavírá, že v ČR existuje potenciál pro WT ve výše uvedených sektorech, a že její výnos by se v závislosti na zvolené sazbě pohyboval v řádu nižších desítek miliard korun za sektor.
  • Zpráva naznačuje, že v případě uzákonění WT by do zákona mohl být zanesen pevný konec její aplikace.

Tuto oblast budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek

Lucie Říhová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services