Boj Evropské komise s agresivním daňovým plánováním

Evropská komise v červenci zahájila veřejnou konzultaci v souvislosti s omezením role “tax enablers“ (poradců) při krácení daně a agresivním daňovém plánování. Iniciativa by měla být zaměřena především na struktury využívající entity mimo EU.

Možná opatření pro poradce zatím zahrnují požadavek na zavedení due diligence (interní procedura k určení, zda daný projekt nepředstavuje možnou asistenci s krácením daně nebo agresivní daňové plánování), v kombinaci se zákazem takových aktivit, případně zavedení relevantního “code of conduct“ pro poradce.

Současně je možné, že EU daňoví poplatníci (fyzické i právnické osoby) budou muset v přiznání k dani z příjmů hlásit veškeré podíly nad 25 % (kapitálu, hlasovacích práv, jiného vlastnického podílu apod.) ve společnostech mimo EU (mimo entit obchodovaných na burze).

Bude zajímavé sledovat, jak bude agresivní daňové plánování vydefinováno, zda se budou uvedené restrikce týkat opravdu pouze struktur využívajících entit ze zemí mimo EU a co budou možné postihy týkající se poradců. Návrh opatření je očekáván nejdříve na začátku 2023.

Výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete, nebo autorky článku.

Autorky:

Lucie Říhová

Jana Svobodová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services