Nejvyšší správní soud k celnímu zařazení zboží

Nejvyšší správní soud rozhodoval v případě 7 Afs 377/2020 o sporu mezi dovozcem a celním úřadem o to, zda se dovážené zboží popsané jako sběrné potrubí z litiny využívané v automobilovém průmyslu má správně zařadit do podpoložky kombinované nomenklatury (KN) 7325 10 00 jako Ostatní výrobky odlité ze železa nebo oceli – Z nekujné (netvárné) litiny (to tvrdil dovozce) nebo do podpoložky KN 8708 92 99 jako Části, součásti a příslušenství motorových vozidel čísel 8701 až 8705 – Tlumiče výfuku a výfuková potrubí; jejich části a součásti – Ostatní – Části a součásti – Ostatní (to tvrdil celní úřad). Správné zatřídění má dopad na výši dovozního cla; místo sazby 1,7 % se použije sazba dovozního cla 3,5 %.

Generální ředitelství cel jakožto odvolací orgán dospělo k závěru, že potrubí má specifický tvar, že daný výrobek je katalyzátor pro automobily, a že dovozce pouze svařuje tento výrobek s ostatními částmi. Zboží se tedy dováží jako zcela zhotovené.

Městský soud i NSS se s tímto názorem ztotožnily. Dovážené výrobky nelze použít k ničemu jinému než ke smontování s ostatními díly a následnému zabudování do konkrétních typů osobních automobilů. Operace prováděné dovozcem (sváření, montování, nátěr) nemají podstatný vliv na vymezený charakter výrobků.  NSS dodává, že dovozce netvrdil, proč by rozhodujícím kritériem pro zařazení mělo být např. materiálové složení výrobku bez ohledu na jeho účel.

I tento případ dokazuje, že sazební zařazení je komplexní činností, které je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Nesprávné sazební zařazení může mj. vést k nedoplatku na dovozním clu a DPH.

Je v zájmu každého dovozce, aby měl jasně nastavenou metodiku určování sazebního zařazení a aby uchovával podklady, na základě kterých k danému zařazení dospěl. Nelze se bezvýhradně spoléhat na sazební zařazení uvedené dodavatelem na faktuře (dodavatel ze země mimo EU často nezná unijní celní předpisy). Dovozci však mohou využít nástroje, které jim evropské předpisy nabízí – ať již jsou to nezávazná stanoviska nebo závazné informace o sazebním zařazení.

V případě zájmu o konzultaci v oblasti sazebního zařazení zboží se obraťte na autora článku nebo poradenský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autor:
Jakub Kašuba

Zdroj:    EY
Partners Financial Services