Konec vstupních prohlídek u administrativních zaměstnanců?

Dne 31. srpna 2022 vláda schválila tzv. první antibyrokratický balíček. Ten obsahuje dvacet opatření, jejichž cílem je zrušit nebo zjednodušit povinnosti, které vedou k přílišné administrativní zátěži dopadající na podnikatele.

Jedním ze schválených opatření je zrušení vstupní lékařské prohlídky, kterou je zaměstnavatel povinen zajistit všem zaměstnancům před vznikem pracovněprávního vztahu. Lékařská prohlídka by měla být zrušena u zaměstnanců zařazených do první kategorie prací. Typicky se jedná o administrativní a obdobné zaměstnance. Výjimku by představovaly pouze práce v první kategorii, jejichž součástí je tzv. profesní riziko nebo jiný rizikový faktor. U těch by nadále byly vstupní lékařské prohlídky povinné.

Dle argumentace uvedené ve schváleném materiálu nemají práce vykonávané v první kategorii nepříznivý vliv na zdraví a lékaři zdravotní způsobilost zpravidla posuzují zcela automaticky „od stolu“. Zrušení těchto prohlídek by tak nemělo negativně ovlivnit zdraví zaměstnanců. Naopak, jejich zrušením by došlo ke snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů a zároveň odlehčení přetíženým poskytovatelům pracovnělékařských služeb.

Na základě schválených opatření by nyní příslušná ministerstva měla připravit návrh dílčích změn zákonů, které navrhované změny zapracují. Ty pak následně budou muset projít standardním legislativním procesem, v rámci kterého mohou doznat celé řady úprav. Jednou z již diskutovaných úprav je například zrušení vstupní lékařské prohlídky i pro zaměstnance zařazené do druhé kategorie prací (bez dodatečných rizik).

Další vývoj přijímání jednotlivých opatření upravených antibyrokratickým balíčkem pro Vás sledujeme a budeme Vás o něm informovat. V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Barbora Suchá

Kateřina Suchanová

Magdalena Hamáčková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services