ETIAS - Evropský systém pro cestovní informace a povolení

Občané třetích zemí, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti (seznam zemí ZDE), se budou muset při cestách do schengenského prostoru nově registrovat v systému ETIAS – Evropském systému pro cestovní informace a povolení.

Cizinci se před cestou prostřednictvím online žádosti zaregistrují a vyčkají schválení. Je důležité zdůraznit, že se nejedná o žádost o vízum (to u státních příslušníků vybraných třetích zemí nebude stále – až na výjimky – vyžadováno), nýbrž o formu cestovní autorizace.

Administrativní poplatek bude u každé žádosti činit 7 EUR. Vyplnění žádosti by nemělo trvat déle než 10 minut a pokud nebude potřeba dalšího šetření, měla by být žádost vyřízena do 96 hodin. Očekává se ale, že automatizovaný systém vyřídí v případě naprosté většiny žádostí schválení autorizace již v řádu minut. Platnost cestovního povolení bude 3 roky (nebo do konce platnosti cestovního dokumentu).

Podobný systém funguje již několik let např. ve Spojených státech (ESTA), Kanadě (eTA) nebo Novém Zélandu (NZeTA).

Systém byl zřízen nařízením Evropského parlamentu a Rady v roce 2018, po zajištění příslušné legislativy a nutném otestování se spuštění ETIAS očekává v roce 2023.

ETIAS má za cíl posílení ochrany vnějších hranic EU a zefektivnění identifikace osob cestujících do Evropské unie. Ve výsledku má systém přispět k ochraně bezpečnosti, veřejného zdraví a snížit nelegální migraci.

Systém se bude aplikovat ve všech členských státech schengenského prostoru a dále v Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku a na Kypru.

Vedle ETIAS se zřizuje Systém vstupu/výstupu (EES), který bude elektronicky zaznamenávat čas a místo vstupu a výstupu státních příslušníků třetích zemí s oprávněním ke krátkodobému pobytu na území členských států a vypočítávat délku jejich oprávněného pobytu. EES tedy bude schopen odhalit, zda cestující příslušníci třetích zemí s krátkodobým schengenským vízem nepřečerpali počet vstupů, popř. zda bezvízoví cizinci nepřečerpali dobu povoleného pobytu. Dopravci, kteří příslušníky třetích zemí přepravují, se budou muset dotázat v systému EES a ETIAS, zda cestující splňuje podmínky pro vstup na území EU. Spuštění systému EES se očekává rovněž v roce 2023.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Jan Lachmann

Eva Babincová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services