Sleva na dani u zastavených exekucí

Od 1. 1. 2022 nabyla účinnosti novela zákona o daních z příjmů, která zavedla novou slevu na dani z titulu zastavené marné exekuce:

  • U pohledávek, které jsou vymáhány alespoň 3 roky;
  • Vymáhaná pohledávka nepřevyšuje částku 1500 Kč bez příslušenství;
  • V posledních třech letech před dnem účinnosti novely (tj. od 1. 1. 2019) nebyla pohledávka ani částečně vymožena.

Maximální možná výše slevy za jednu zastavenou exekuci činí – dle exekučního řádu - 450 Kč (30 % z 1 500 Kč). Slevu mohou v rámci daňového přiznání uplatnit právnické osoby či fyzické osoby, a to i formou ročního zúčtování daní. Nárok na slevu se dokládá usnesením o zastavení exekuce.

Novelizace zákona o daních z příjmů v § 35 odst. 4 souvisí se schválením zákona č. 286/2021 Sb., kterým byl změněn mimo jiné občanský soudní řád nebo exekuční řád. Tato novela má obecně za cíl zmírnit dluhové pasti občanů s drobnými dluhy a umožňuje tak zastavit exekuce malé hodnoty. Sleva na dani je pak určitá forma kompenzace věřitelům.

Slevu za zastavenou exekuci lze uplatnit pouze za zdaňovací období, ve kterém exekutor přiznal výši náhrady, nelze ji převádět do dalších období. Pokud poplatníkovi nevznikne daňová povinnost, sleva na dani nebude využita.

V případě zájmu o další informace k tomuto tématu se, prosím, obraťte na autorky článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Tereza Pospíšilová

Jana Semrádová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services