Dotační program podpory pro velkoodběratele energií a daňové souvislosti

Vláda minulý týden schválila podporu velkoodběratelům elektřiny a plynu postiženým vysokými cenami energií. Celkově bude možné čerpat podporu do výše 30 miliard korun.

Dotační program má pomoci subjektům ze sektoru zemědělství, lesnictví, rybářství, těžby a dobývání a zpracovatelského průmyslu, které se prokáží smlouvou o dodávkách plynu s roční spotřebou vyšší než 630 MWh nebo v případě elektřiny jsou napojené na vysoké či velmi vysoké napětí.

O podporu mohou žádat subjekty, které se v období 1. února do 31. prosince 2022 nachází v provozní ztrátě, přičemž alespoň 50 % této provozní ztráty je způsobeno zvýšením způsobilých nákladů na zemní plyn a elektřinu. Provozní ztráta je definována jako záporná hodnota EBITDA, tedy zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací. Společnosti s vysokými odpisy majetku se tak vůbec nemusí pro danou podporu kvalifikovat.

Zároveň vyvstává otázka, zda se pro uvedenou dotaci můžou kvalifikovat i společnosti, které z pohledu převodních cen jsou považovány za subjekty s omezeným rizikem a smluvně mají zajištěnou odměnu na základě vynaložených nákladů (tj. včetně nákladů na energie) a přirážky. Tyto společnosti mohou v průběhu roku realizovat provozní ztrátu, která je však zpravidla následně uhrazena v rámci tzv. TP adjustmentu. Navíc samotná výše realizované provozní ztráty může být významně ovlivněna nastavením průběžných převodních cen v rámci daného roku.         

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Ondřej Janeček

Lucie Karpíšková

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services