Dodanění cizoměnových dluhů po splatnosti

V dnešním alertu bychom se rádi věnovali problematice týkající se povinnosti zvýšit výsledek hospodaření v daňovém přiznání o rozvahovou hodnotu dluhů, od jejichž data splatnosti uplynulo více než 30 měsíců nebo se promlčely.

Zákon o účetnictví vyžaduje, aby hodnota dluhů byla vždy evidována v českých korunách. V případě cizoměnových dluhů to znamená, že je nutné jejich hodnotu přepočítat na českou měnu. K přepočtu zpravidla dochází nejprve podle kurzu platného ke dni vzniku účetního případu.

Jestliže cizoměnový dluh nebyl do konce účetního období uhrazen, účetní jednotka je povinna takový dluh přecenit kurzem ČNB platným ke konci daného období.

V případě, že na konci účetního období platí odlišný kurz, než který platil k datu předchozího ocenění, dojde změně rozvahové hodnoty dluhu v Kč evidované v účetnictví.

V této souvislosti vyvstala otázka, zda v případě, pokud byla v minulosti hodnota neuhrazeného nebo promlčeného dluhu „dodaněna“, je nutné každoročně upravovat výsledek hospodaření pro účely stanovení základu daně o kurzový rozdíl z přecenění k rozvahovému dni.

Tato otázka byla projednána na Koordinačním výboru v rámci příspěvku č. 311/08.09.10. Ministerstvo financí vyjádřilo souhlas s názorem autora příspěvku, a to, že o částku kurzového rozdílu vzniklou z důvodu přecenění cizoměnového dluhu se v následujících letech výsledek hospodaření neupravuje.

V případě, že dojde ke splacení již dříve dodaněných cizoměnových dluhů, by mělo být postupováno obdobně, tj. kurzový rozdíl z přecenění se rovněž nezohledňuje.

Pro úplnost upozorňujeme, že závěry koordinačních výborů nejsou právně závazné, správci daně je však v praxi zpravidla respektují.

Zároveň bychom chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová
Karolína Chládková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services