Rada se dohodla na mimořádných opatřeních ke snížení cen energie

Evropská komise před několika týdny zveřejnila svůj návrh nařízení jakožto intervenci proti prudce rostoucím cenám energií. V pátek 30. 9. byla dosažena politická dohoda ohledně finální podoby těchto opatření.

Vedle mimo jiné závazku k úsporám ve spotřebě elektřiny a (dočasného) výnosového stropu pro vybrané producenty elektřiny přichází nařízení rovněž se zavedením tzv. dočasného solidárního příspěvku namířeného na „nadměrné“ zisky pocházející z vybraných aktivit v sektorech surové ropy, zemního plynu, uhlí a rafinace.[1]

Těmito nadměrnými zisky by zjednodušeně měl být část daňového základu za rok 2022 A/NEBO 2023 přesahující o více než 20 % průměr daňových základů čtyř posledních daňových období (2018 až 2021).

Sazba solidárního příspěvku by měla být alespoň 33 %, přičemž solidární příspěvek by se aplikoval navíc ke stávajícím daním a byl by vybírán jednotlivými členskými státy. 

Bude zajímavé sledovat, jak přesně budou tato opatření „zimplementována“ v ČR a jak se tato opatření (a to jak výnosový strop, tak solidární příspěvek) případně „propíší“ do návrhu daně z neočekávaných zisků, na kterém Ministerstvo financí dle našich informací stále pracuje.

Tuto oblast budeme nadále monitorovat. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Karel Hronek

Radek Matuštík

Jakub Tměj

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services