Proč je třeba sledovat evropskou judikaturu k DPH

Nejvyšší správní soud („NSS“) nedávno vydal zajímavý rozsudek 8 Afs 84/2021-54, který je odstrašujícím případem pro všechny plátce, kteří podceňují sledování judikatury Soudního dvora EU a spoléhají pouze na znění českého zákona o DPH.

Společnost pořizovala pod svým českým DIČ zboží z Polska a dopravovala ho do svého skladu na Slovensku. Vzhledem k použití českého DIČ bylo místo plnění stanoveno v ČR[1]. Správce daně doměřil české společnosti daň z pořízení zboží z jiného členského státu ve výši 16 mil. CZK. Zároveň ale odmítl přiznat nárok na odpočet této DPH, neboť zboží fyzicky skončilo na Slovensku a společnost neprokázala, že tam bylo řádně zdaněno.

Základem pro toto rozhodnutí byl rozsudek Soudního dvora EU ve věci C-536/08 Facet-Facet Trading z roku 2010. Nutno ovšem zdůraznit, že v daném sporu byly posuzovány dodávky zboží z roku 2015, kdy byl rozsudek Soudního dvora EU již znám, nicméně nebyl dosud do českého zákona o DPH implementován[2]. Teprve od 1. 7. 2017 zákon o DPH jednoznačně stanovil, že plátce nemá v dané situaci nárok na odpočet této daně.

Společnost argumentovala, že v rozhodném období existovalo právní “vakuum”. Dle společnosti bylo porušeno její legitimní očekávání. Správce daně se nemohl dovolávat znění evropské směrnice (s aplikací výkladu Soudního dvora EU ve věci Facet) proti jednotlivci. Navíc společnost poukazovala na správní praxi, kdy finanční úřady údajně před novelou nárok na odpočet DPH v těchto situacích nezpochybňovaly.

NSS doměrek správce daně potvrdil. Argumentace NSS i samotné společnosti je v mnoha bodech těžko uchopitelná a ponecháme ji na samostudiu čtenářů. Nicméně, do praxe z toho lze vzít několik ponaučení:

(i)  Použití českého DIČ při pořízení zboží z jiného státu EU, pokud zboží skončí v jiném členském státě, byl a je problém, který nelze podceňovat.
(ii) Judikatura Soudního dvora EU, která vykládá evropskou směrnici o DPH, je přímo závazná a nelze spoléhat na nejasnost českého zákona o DPH.

(iii) Nelze spoléhat na správní praxi po zveřejnění rozsudku Soudního dvora EU k danému tématu.

Rádi s Vámi prodiskutujeme konkrétní situace v praxi a pomůžeme se správným nastavením zdanění. V případě zájmu kontaktujte svůj klientský tým.

Autoři:

David Kužela

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services