Sleva na pojistném u vybraných skupin zaměstnanců byla schválena

Novela zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, o jejímž návrhu jsme informovali v květnu ZDE, byla schválena a vyhlášena ve Sbírce zákonů pod číslem 216/2022.

Hlavní změnou je zavedení slevy na pojistném pro zaměstnavatele u vybraných skupin zaměstnanců ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů pro pojistné. Výše odvodu zaměstnavatele tak po uplatnění slevy bude u těchto zaměstnanců činit pouze 19,8 %.

Obecnou podmínkou pro uplatnění slevy je výše vyměřovacího základu zaměstnance za kalendářní měsíc, která nesmí v úhrnu u téhož zaměstnavatele přesáhnout 1,5násobek průměrné mzdy. Novela obsahuje další taxativní výčet situací, kdy zaměstnavatel slevu na pojistném uplatnit nemůže.

V porovnání s původním návrhem novely byla snížena horní věková hranice zaměstnanců, kteří do vybraných kategorií mohou patřit, a to již na zaměstnance starší 55 let. Další dílčí změnou je rozsah sjednaného zkráceného pracovního úvazku, který bude podmínkou pro všechny vybrané skupiny zaměstnanců s výjimkou osob mladších 21 let. Schválená novela počítá s maximálním rozsahem zkráceného úvazku ve výši 30 hodin týdně oproti původně navrhovaným 32 hodinám.

Záměr uplatnit slevu na pojistném bude zaměstnavatel příslušným způsobem povinně s předstihem oznamovat České správě sociálního zabezpečení. Finální znění novely ponechává i další podmínky pro uplatnění slevy uvedené již ve zmíněném návrhu - například povinnou evidenci na straně zaměstnavatele, informační povinnost vůči zaměstnanci či povinnost zaměstnance uhradit zaměstnavateli penále, pokud byla sleva uplatněna neoprávněně z důvodu nesprávných údajů poskytnutých zaměstnancem.

Novela nabývá účinnosti od 1. února 2023. Zaměstnavatelé, kterých by se sleva na pojistném mohla týkat a uvažují o jejím uplatnění, by se měli včas seznámit s konkrétními podmínkami a postupy, které novela stanovuje. Zároveň tito zaměstnavatelé budou potřebovat včas upravit své mzdové systémy tak, aby sleva na pojistném mohla být ve výstupech mzdové agendy správně zohledněna.

V případě dotazů se obraťte na autorky článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Michaela Felcmanová

Radka Růžičková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services