Daňové pobídky po zavedení Pilíře 2 Iniciativy BEPS 2.0

O zvažovaných revolučních změnách systému mezinárodního zdanění probíhajících ať už na půdě OECD, tak na úrovni EU vás průběžně informujeme. Jednou z těchto navrhovaných změn je implementace Pilíře 2 Iniciativy BEPS 2.0.

Pilíř 2 má zjednodušeně za cíl zavedení globální minimální efektivní sazby daně ve výši 15 % pro nadnárodní skupiny společností s celosvětovým obratem přesahujícím 750 mil. EUR. To by mělo významný dopad na účinnost daňových pobídek nabízených jednotlivými jurisdikcemi. Např. pokud by společnost, která je součástí kvalifikující se nadnárodní skupiny v České republice díky investičním pobídkám či odpočtu na výzkum a vývoj dosáhla nižší efektivní daňové sazby, došlo by i tak k vybrání dodatečné daně do výše 15 %.

Přestože shoda ohledně navrhované EU směrnice implementující Pilíř 2 Iniciativy BEPS 2.0 ještě nebyla nalezena (jak jsme Vás také již informovali ZDE), OECD ve své práci pokračuje. 6. října 2022 publikovalo zprávu, která má sloužit jako podklad pro jednotlivé jurisdikce pro případnou úpravu nabízených daňových pobídek tak, aby nadále plnily svůj účel přilákat investice. Tento report je k dispozici ke stažení ZDE.

Tuto iniciativu a vše, co s tím souvisí, budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorku článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorka:

Martina Máleková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services