Úprava nekalých obchodních praktik schválena Poslaneckou sněmovnou

Dne 30. září 2022 byl Poslaneckou sněmovnou přijat návrh zákona, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., dosud nazývaný jako „zákon o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití“, na základě uvedené novely přejmenovaný na „zákon o významné tržní síle a nekalých obchodních praktikách při prodeji zemědělských a potravinářských produktů“ (dále jen „Zákon“).

O předpokládaném obsahu této novely Zákona jsme Vás informovali již před několika měsíci (např. ZDE). Pozměňovacími návrhy nebylo původní znění novely Zákona příliš dotčeno. Významnější změnou je zejména doplnění výčtu jednání, která jsou u odběratelů s významnou tržní silou považována za nekalé obchodní praktiky. Novou nekalou obchodní praktikou tak bude na příklad i nepravdivé uvedení země nebo místa původu zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků nebo nepravdivé označení země nebo místa původu jedné nebo více složek zemědělského produktu nebo potravinářského výrobku, které tvoří více než 50 % tohoto produktu nebo výrobku.

Novelizované znění Zákona dále rozšiřuje definici subjektu s významnou tržní silou tak, že za něj bude nově považován nejen odběratel, jehož roční obrat spadá do některého z pěti Zákonem stanovených obratových pásem, ale i (i) odběratel, jehož roční obrat na území České republiky přesáhne 5 mld. Kč, (ii) odběratel, který je ovládanou osobou, jehož roční obrat na území České republiky nepřesáhne 5 mld. Kč, pokud jeho obrat společně s obratem ovládající osoby přesáhne 5 mld. Kč, nebo (iii) nákupní aliance, u které společný obrat jejích členů na území České republiky přesáhne 5 mld. Kč.

Schválená novela Zákona byla postoupena Senátu, čímž bude pokračovat běžný legislativní proces. Vzhledem k tomu, že novela Zákona transponuje do českého právního řádu evropskou směrnici o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci (směrnice 2019/63), přičemž změny přijaté na základě této směrnice měly nabýt účinnosti nejpozději 1. listopadu 2021, lze předpokládat, že novela Zákona bude přijata. Novela má nabýt účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po jejím vyhlášení.

Účastníci smluvních vztahů, na něž Zákon dopadá, budou mít 12 měsíců od účinnosti na to, aby smlouvy uzavřené za stávající právní úpravy uvedli do souladu s novelizovanou úpravou.

Další vývoj legislativního procesu v této věci pro Vás sledujeme a budeme Vás o něm informovat. V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek

Magdalena Hamáčková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services