Dozná úprava licenčních odměn změn?

Poslanecká sněmovna dne 14. října 2022 schválila poměrně rozsáhlou novelu autorského zákona a dalších zákonů, jejímž prostřednictvím má dojít k transpozici evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu a směrnice o výkonu autorského práva v rámci online vysílání (dále jen „Novela“).

Jednou z oblastí, která bude Novelou dotčena, je zákonná úprava odměny v souvislosti s poskytnutím licence k předmětům chráněným autorským zákonem nacházející se v § 2374 občanského zákoníku. Ta v současném znění neomezuje smluvní strany ve výběru, zda odměnu za poskytnutí licence ujednají v závislosti na výnosech z využití licence, nebo zda odměnu ujednají ve formě pevné částky (tzv. buy-out).

V Novele je však navrhováno, že odměna bude moci být ujednána jako pevná částka pouze v odůvodněných případech a s ohledem na zvláštnosti jednotlivých odvětví. Jako příklady případů, kdy lze odměnu sjednat pevnou částkou, uvádí důvodová zpráva situaci, kdy nelze základ pro výpočet podílové odměny prakticky určit nebo kdy administrativní náklady na určení podílové odměny by byly nepřiměřeně vysoké (zejména není-li příspěvek autora k dílu jako celku významný). Sjednání odměny pevnou částkou je přitom poměrně obvyklé v různých oblastech tvůrčího života (např. vytváření audiovizuálních děl či hudební produkce).

Pokud bude Novela schválena Senátem a podepsána prezidentem, bude při sjednávání licenčních odměn nutné s ohledem na výše uvedené omezení vždy zvážit, zda jsou v konkrétním případě splněny podmínky pro sjednání odměny pevnou částkou. Pokud splněny nebudou a odměna přesto bude sjednána pevnou částkou, vystavují se smluvní strany riziku neplatnosti smluvního ujednání o odměně a sporům o její skutečnou výši. Pro úplnost dodáváme, že pravidlo se uplatní pouze ve vztahu k licenčním smlouvám uzavřeným po účinnosti Novely.

Na okraj stojí za zmínku, že v rámci legislativního procesu v Poslanecké sněmovně byl projednáván i pozměňovací návrh, který obsahoval demonstrativní výčet případů, kdy je sjednání odměny ve formě jednorázové platby výslovně přípustné (např. v případě počítačových programů a databází). Ten však poslanci neschválili.

Omezení sjednání licenční odměny pevnou částkou může mít i významný vliv na (ne)uplatnění srážkové daně při přeshraničních transakcích.

Navrhovaná účinnost Novely je patnáctým dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Legislativnímu procesu věnujeme s ohledem na možné praktické dopady zvýšenou pozornost.

V případě dotazů se, prosím, obraťte na autory článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek
František Schirl


Zdroj:    EY
Partners Financial Services